Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Αμοιβές 10% χαμηλότερες με “τσόντα” από ΙΚΑ και ΟΑΕΔ

Συμβάσεις “ειδικών συνθηκών” φέρνει η Τρόικα


http://img.protothema.gr/
Επιχειρησιακές συμβάσεις " ειδικών συνθηκών " θα προβλέπει το σχέδιο νόμου που θα προωθήσει σε λίγες εβδομάδες το υπουργείο Εργασίας, κατ’ επιταγή της Τρόικας.

Οι αξιωματούχοι πιέζουν την ηγεσία του υπουργείου να μην χρονοτριβεί, τόσο για το θέμα του ΟΜΕΔ όσο και για την υπερίσχυση της επιχειρησιακής σύμβασης έναντι των κλαδικών . Η ηγεσία του υπουργείου προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί το θέμα της απαγόρευσης επέκτασης των συμβάσεων που επιτάσσει το Μνημόνιο, ώστε οι εργοδότες να υποχρεούνται να εφαρμόσουν τη σύμβαση που αποφάσισαν οι εταίροι σε όλο τον κλάδο, είτε παρίσταντο εκπρόσωποι των εργοδοτών στις διαπραγματεύσεις είτε όχι.

Μάλιστα, την προσπάθεια για απόκρουση του μέτρου ενισχύει και ο ΣΕΒ που δηλώνει με ανακοίνωσή του ότι διαφωνεί με την απαγόρευση της επέκτασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει τη δυνατότητα υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης με μειωμένες αμοιβές έως 10% σε περίπτωση που ισχύουν ειδικές δυσμενείς συνθήκες σε μια επιχείρηση. Τις απώλειες των εισοδημάτων θα καλύπτει ο ΟΑΕΔ από τον αλληλόχρεο λογαριασμό με το ΙΚΑ, το οποίο οφείλει στον Οργανισμό περί τα 6 δισ. ευρώ.

Επίσης το ελεγκτικό συμβούλιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας θα ελέγχει τη σκοπιμότητα της υπογραφής σύμβασης ειδικών συνθηκών ώστε να μην αποτελεί προϊόν πίεσης των εργαζομένων από τους εργοδότες.

Την ίδια ώρα τα συνδικάτα παίρνουν θέση μάχης ενόψει της έλευσης του κλιμακίου της Τρόικας στη χώρα μας καθώς αναζωπυρώνονται τα σενάρια, για νέα πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα, λόγω διεύρυνσης του ελλείμματος.

Η ΓΣΕΕ που έχει ήδη εξαγγείλει 24ωρη γενική απεργία για τις 15 Δεκεμβρίου τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι " οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχής και δεν θα ανεχθούν την παράταση πόσο μάλλον την επαύξηση των περικοπών, της λιτότητας, της κατάργησης των ΔΕΚΟ, των απολύσεων και κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: