Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Αργεντινή: Τέλος εποχής...



Με μια τεράστια συγκέντρωση στην φημισμένη Πλάσα ντε Μάγιο του Μπουένος Άιρες, την πλατεία από όπου ξεκίνησε το «κίνημα των μητέρων» κατά της χούντας του Βιντέλα αλλά και η...
λαϊκή εξέγερση που έδιωξε το ΔΝΤ πριν από 14 χρόνια, το 2001, αποχαιρέτησαν το βράδυ της Τετάρτης εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί της την απελθούσα πλέον πρόεδρο της χώρας Κριστίνα Κίρτσνερ, που λίγες ώρες αργότερα παρέδωσε στον δεξιό διάδοχό της, Μαουρίσιο Μάκρι, έπειτα από οκτώ συναπτά έτη στην εξουσία.

Συγκινημένη, η Κίρτσνερ υπερασπίστηκε στην ομιλία της τα επιτεύγματα της ιδίας και του προκατόχου συζύγου της, Νέστορ Κίρτσνερ, που κυβέρνησαν την Αργεντινή για σχεδόν 13 χρόνια, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στον νικητή των πρόσφατων εκλογών, προειδοποιώντας τον πως δεν θα του επιτρέψει να αντιστρέψει την πορεία των τελευταίων ετών - μια απειλή καθόλου «κούφια», αφού το κόμμα της διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή. Κατηγόρησε μάλιστα τον Μάκρι ότι επιχειρεί να επαναφέρει νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ανήκουν σε μια «ατζέντα που έρχεται απέξω, από τους εχθρούς της Αργεντινής», υπαινισσόμενη τις στενές σχέσεις του με τις ΗΠΑ.

Εκτοντάδες χιλιάδες είπαν «αντίο» στην πρόεδρο η οποία, όμως, ενδέχεται να επιστρέψει... | AP Photo/Natacha Pisarenko

Παρά τη βαθύτατη πόλωση που δηλητηριάζει εδώ και χρόνια την πολιτική ζωή της Αργεντινής, η Κίρτσνερ παραμένει πολύ δημοφιλής στους... μισούς Αργεντινούς και αποχωρεί από την προεδρία με ποσοστά δημοτικότητας που ξεπερνούν το 40%. 

Θεωρείται μάλιστα σχεδόν βέβαιο από τους ειδικούς πως, αν το Σύνταγμα της επέτρεπε να διεκδικήσει τρίτη θητεία, θα είχε νικήσει τον Μάκρι στις πρόσφατες εκλογές: δεδομένου ότι είναι μόλις 62 ετών, πολλοί πιστεύουν ότι η Κριστίνα θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία στις επόμενες εκλογές, το 2019...

Δεν υπάρχουν σχόλια: