Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Τελευταίος γύρος για τα κόκκινα δάνεια Πολύ κοντά σε συμφωνία, συνεδριάζει απόψε το EWG


Πολύ κοντά σε συμφωνία, συνεδριάζει απόψε το EWG
  (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Για το νομοσχέδιο που θα αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από τα funds συζητούν Τσακαλώτος - Σταθάκης με το κουαρτέτο. Πρόκειται για τον τελευταίο σκόπελο πριν ανοίξει η πρόσβαση στην υποδόση του 1 δισ. ευρώ, καθώς το αγκάθι του ΑΔΜΗΕ λειάνθηκε, συμφωνία υπήρξε και για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ έκλεισαν και τα ζητήματα για τα φορολογικά και την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» έλεγαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της πρωινής συνάντησης σήμερα, Παρασκευή, των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία διακόπηκε προκειμένου να εργαστούν τα τεχνικά κλιμάκια και συνεχίζεται εκ νέου μετά τις 17:00 το απόγευμα.

«Κλείνουν όλα καλά με τρόπο που γίνεται δεκτός και από τις δυο πλευρές και που είναι πολιτικά διαχειρίσιμος από την κυβέρνηση», συμπλήρωναν κύκλοι με γνώση των εξελίξεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες σε μεγάλο βαθμό η συμφωνία έχει κλείσει. Ωστόσο, όπως διευκρίνιζαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να κατατεθεί απόψε. Αντίθετα, έχει προγραμματιστεί για τις 21:00 συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup (EWG) με τηλεδιάσκεψη.

Οι δανειστές δέχονται προς το παρόν να επιτρέπεται η πώληση μόνο μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και το ζήτημα για στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων να επανεξεταστεί τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Αλλωστε, τα μεγάλα επιχειρηματικά είναι και το κύριο βαρίδι των τραπεζών, οπότε επείγει η διαχείρισή τους.

Όπως έλεγε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικων, επιβεβαιώνοντας τις παραπάνω πληφορορίες, για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα υπάρξει νέα ρύθμιση, η οποία θα έρθει στην πρώτη αξιολόγηση του Ιανουαρίου.

Κόκκινη γραμμή πάντως της κυβέρνησης αποτελεί η απόλυτη προστασία δανείων που είναι συνδεδεμένα με την κύρια και μοναδική κατοικία του δανειολήπτη είτε πρόκειται για στεγαστικό, είτε για επιχειρηματικό δάνειο μικρομεσαίου επιχειρηματία. Με αυτή την γραμμή φέρονται να συμφωνούν και οι τράπεζες.

Αυτό σημαίνει σχολιάζαν αναλυτές ότι στο τέλος θα υπάρξουν πωλήσεις και στεγαστικών και καταναλωτικών και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων όταν ο δανειολήπτης πχ κατέχει περισσότερα τους ενός σπίτια.

Σε κάθε περίπτωση αυτό θα καταστεί σαφές τους πρώτους μήνες του 2016 όταν ανοίξει και το επίσης ακανθώδες ζήτημα του Ασφαλιστικού, με τους δανειστές μεταξύ άλλων να επαναφέρουν αιφνιδιαστικά το ζήτημα των 20 ετών εργασίας για την εξασφάλιση της κατώτατης σύνταξης, και να δείχνουν με κάθε τρόπο την επιφύλαξη τους για την αύξηση των εισφορών προκειμένου να σωθούν από νέο ψαλίδι οι κύριες συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων αναγκαία διαδικασία για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, ο στόχος της κυβέρνησης είναι το σχετικό πολυνομοσχέδιο να ψηφιστεί την Τρίτη, ώστε η εκταμίευση να γίνει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: