Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Παπανδρέου στη Wall st: Σήμα για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

nooz.gr
"Η Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά τον τελευταίο χρόνο, καθώς μέσα σε λίγους μόνο μήνες η νέα κυβέρνηση της χώρας έχει προωθήσει τις πιο φιλόδοξες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της ευρωζώνης", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όπου παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του χρηματιστηρίου και κορυφαία στελέχη της Γουόλ Στριτ.

Ο κ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι η χώρα μας είναι στο σωστό δρόμο, προσθέτοντας ότι "αυτό πια το αναγνωρίζουν όλοι και όλοι το διαπιστώνουν και αυτό μας δίνει, αν θέλετε, και τη δύναμη να συνεχίσουμε εκείνες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να είμαστε όχι μόνο περήφανοι για την χώρα μας, αλλά να έχουμε την Ελλάδα και την οικονομία που μας αξίζει" σημείωσε.

"Ανταποκρινόμαστε στις δεσμεύσεις μας έγκαιρα και εντός των χρονικών ορίων που είχαν τεθεί, συχνά και πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο ξεπερνώντας τις προσδοκίες", δήλωσε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι τώρα η κυβέρνησή του επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ανάπτυξης και σε μέτρα που θα καταστήσουν την οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική.

Υπογράμμισε ότι έχει ήδη προωθηθεί η "ριζική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού συστήματος", όπως και η "εξυγίανση του δημόσιου τομέα ο οποίος θα λειτουργεί πλέον με περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα".

Σημείωσε ότι προχωρά στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της φιλελευθεροποίησης της αγοράς ενέργειας και των κλειστών επαγγελμάτων, και εκτίμησε ότι αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής κατά 5% με 6%.

Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα προσφέρει τεράστια προοπτική για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως και στον τομέα των υποδομών, ενώ ανάφερε ότι μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν ή να αξιοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου των οποίων η αξία ανέρχεται σε 270 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο σχεδόν του χρέους της χώρας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της χώρας, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε πως εννοεί αυτά που λέει, και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τα spreads θα υποχωρήσουν και ότι καθώς όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα αρχίσουν να αποδίδουν, η Ελλάδα θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο Πρωθυπουργός ήταν προσκεκλημένος σε γεύμα από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Χρηματιστηρίου, Duncan Niederauer. Στο γεύμα παρακάθισαν στελέχη της Γουόλ Στριτ και σημαντικοί εκπρόσωποι του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μετά το γεύμα, ο κ. Παπανδρέου συνοδευόμενος από το διευθύνων σύμβουλο κ. Niederauer μετέβη σε ειδικό χώρο όπου υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: