Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ρυθμίστε με 25% προκαταβολή, 45 δόσεις και σκόντο…

Στο φως η ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα και περαίωση


http://img.protothema.gr
"Παράθυρο" για να μπουν στη ρύθμιση οφειλών και ανέλεγκτων χρήσεων ακόμα και ήδη δηλώσεις που έγιναν με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, ή και όσοι δεν υπέβαλαν καν δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ, αφήνει ανοικτό η κυβέρνηση που έδωσε σήμερα τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για το ποιοι και πώς θα μπορέσουν να "κλείσουν" τους παλιούς "λογαριασμούς" τους με την εφορία.

Προς το παρόν οι συγκεκριμένες κατηγορίες μένουν εκτός ρύθμισης, αν και το υπουργείο Οικονομικών θέτει ερώτημα προς διαβούλευση αν τελικώς πρέπει και αυτές να περιληφθούν. Επιπλέον ζητά 400 – 1000 ευρώ ανά χρήση και τουλάχιστον το 2% επί του τζίρου για κλείσιμο των υποθέσεων (το ποσοστό ενδεχομένως να μειωθεί τελικώς), ενώ προσφέρει εκπτώσεις έως 100% στα πρόστιμα μέχρι και 45 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη. Το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα διατάσσει και πάγωμα παραγραφής οφειλών για μια επιπλέον διετία (έως τέλος του 2012). Για να μπει κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει προκαταβολικά το 25% της περαίωσης μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου.

Εξαιρούνται από τη ρύθμιση υποθέσεις φορολογίας ακινήτων, πλοίων κλπ, αλλά και εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων. Επίσης θα εξαιρεθούν οι πολύ μεγαλές επιχειρήσεις (με τζίρο πάνω από 20 εκατ. ευρώ) αλλά και υποθέσεις που αποκάλυψε πρόσαφατ το ΣΔΟΕ, εφόσον εκατασχέθηκαν ανεπίσημα βιβλία ή στοιχεία, εκτός αν αυτά ήδη έχουν εκδοθεί πράξεις επιβολής προστίμου Κ.Β.Σ.

Στις ρυθμίσεις του νόμου θα υπαχθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων επιτηδευματιών, οι οποίες αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι 31-12-2009 ενώ, όσον αφορά τα χρέη στο δημόσιο, θα ρυθμιστούν όσα έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2010.

Ειδικότερα, στην διαδικασία εκούσιας κατάργησης φορολογικών εκκρεμοτήτων θα συμπεριληφθούν:

  • οι ανέλεγκτες υποθέσεις με εξαίρεση αυτές των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων (όριο τζίρου τα 20 εκατ. ευρώ που μπορεί τελικώς να αναπροσαρμοστεί και πάλι προς τα πάνω).
  • οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια α’ και β’ βαθμού δικαιοδοσίας εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και
  • οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Οι ρυθμίσεις κατάργησης των φορολογικών εκκρεμοτήτων θα πραγματοποιηθούν με βάση:

  • Τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκε ανάλογα με τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα.
  • Το ποσό του κυρίου φόρου και του προστίμου που εκκρεμεί στα δικαστήρια, ανάλογα με το περιεχόμενο της τυχόν πρωτοβάθμιας απόφασης και
  • Το ποσό του κυρίου φόρου ή προστίμου που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: