Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

«Πράσινα» τέλη στα ακίνητα από 9 Ιανουαρίου Τα Πιστοποιητικά θα εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές και θα συνοδεύουν απαραίτητα τα συμβόλαια

Χαράτσι στα ακίνητα που ενοικιάζονται ή πωλούνται έρχεται το 2011 από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, αφού στο εξής θα είναι απαραίτητο το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης των κτισμάτων.

«Πράσινα» τέλη στα ακίνητα από 9 Ιανουαρίου

Μάλιστα, με χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο ΠΕΚΑ δίνει εξάμηνη παράταση στην έκδοση του πιστοποιητικού για τις ενοικιάσεις ακινήτων.

Συγκεκριμένα, από τις 9 Ιανουαρίου 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ για:

«Πράσινα» τέλη στα ακίνητα από 9 Ιανουαρίου
  • Περιπτώσεις αγοραπωλησίας κτιρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικαιοπραξία και να υπογραφούν τα οριστικά συμβόλαια.
  • Περιπτώσεις μίσθωσης ενιαίων κτιρίων άνω των 50 τ.μ. (δεν αφορά την ανανέωση μίσθωσης).

Με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο, από τις 9 Ιουλίου 2011 (και όχι από τις 9 Ιανουαρίου) είναι υποχρεωτική η έκδοση του πιστοποιητικού για τις νέες συμβάσεις μίσθωσης αυτοτελών οριζόντιων ιδιοκτησιών (δηλαδή διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα). Ουσιαστικά στην κατηγορία αυτή δίνεται εξάμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ακινήτων να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα κτίρια.

Τα Πιστοποιητικά θα εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, που θα κατατάσσουν τα κτίρια σε βαθμίδες ανάλογα με την ενεργειακή συμπεριφορά τους. Τα πιστοποιητικά αυτά θα συνοδεύουν απαραίτητα τα συμβόλαια για την αγορά ή μίσθωση του κτιρίου.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθύνονται στους ενεργειακούς επιθεωρητές, των οποίων οι κατώτατες αμοιβές που έχουν οριστεί (η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα τις καταργήσει) είναι:

Διαμερίσματα πολυκατοικιών: 2,46 ευρώ ανά τ.μ., με ελάχιστο κόστος 185 ευρώ το διαμέρισμα.

Ολόκληρα κτίρια κατοικιών: 1,23 ευρώ ανά τετραγωνικό, με ελάχιστο κόστος 246 ευρώ για όλο το κτίριο.

Μονοκατοικίες: 1,85 ευρώ το τ.μ., με ελάχιστο κόστος 246 ευρώ ανά μονοκατοικία.

Επαγγελματικοί και λοιποί χώροι: 3,07 ευρώ ανά τετραγωνικό, με ελάχιστο κόστος 369 ευρώ ανά χώρο. Για το άνω των 1.000 τ.μ. εμβαδό το κόστος περιορίζεται στα 1,85 ευρώ το μέτρο.

Λέβητες και εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης πολυκατοικιών από 221 - 369 ευρώ.

Εγκαταστάσεις κλιματισμού κτιρίων άνω των 4 κλιματιστικών σωμάτων 369-615 ευρώ.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: