Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

«Ανοίγµατα» για τα κλειστά Διαπραγµάτευση µε τις επαγγελµατικές οµάδες για να αποφευχθούν «εκρήξεις»

Τρεις υπουργοί  σε ρόλο  διαπραγµατευτή   Οι υπουργοί  Υγείας Ανδρέας  Λοβέρδος (στο κέντρο), ∆ικαιοσύνης  Χ. Καστανίδης (δεξιά), και Υποδοµών ∆.  Ρέππας (αριστερά), διαπραγµατεύονται µε  φαρµακοποιούς, µηχανικούς και δικηγόρους  αντίστοιχα προκειµένου οι λύσεις που θα  επιλεγούν για το άνοιγµα των οικείων επαγγελµάτων να έχουν την  ανοχή των θιγοµένων.  Γι’ αυτόν τον λόγο,  εξηγούσε κυβερνητικό στέλεχος, αποφασίστηκε η κατάθεση του  σχετικού νοµοσχεδίου  να καθυστερήσει για  µερικές εβδοµάδες
Φόρµουλα για όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις στις ρυθµίσεις για τα κλειστά επαγγέλµατα αναζητεί η κυβέρνηση. Οι αρµόδιοι υπουργοί ήδη βρίσκονται στη διαδικασία διαβούλευσης µε τις θιγόµενες οµάδες, σε µία προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος προτού η Πολιτεία φέρει προς ψήφιση τις οριστικές της προτάσεις.

Σύµφωνα µε κυβερνητικά στελέχη, η κυβερνητική βούληση για συναινετικές λύσεις ήτανκαι ο λόγος που επελέγη η αναβολήγια τις 16-17 Ιανουαρίου της προώθησης του νοµοσχεδίου Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα, γίνονται δηµόσιες αλλά και άτυπες διαπραγµατεύσεις µε δικηγόρους, συµβολαιογράφους, φαρµακοποιούς και µηχανικούς. Η κυβέρνηση εκφράζει το επιχείρηµα ότι από τη στιγµή που η απελευθέρωση είναι µονόδροµος θα πρέπει να συµφωνήσουν σε ένα µίνιµουµπακέτο αλλαγών στον κλάδο τους που θα διευκολύνει και τις συζητήσεις µε την τρόικα. Οπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ανεξάρτητα από τα όσα θα συµφωνήσουν κυβέρνηση και εµπλεκόµενοι, η τρόικα είναι εκείνη που θα αξιολογήσειτις προτάσεις και θα ανάψει το πράσινο φως ώστε να προχωρήσουνοι τελικές ρυθµίσεις.

Η κυβέρνηση εµφανίζεται διατεθειµένη να παζαρέψει ορισµένα καυτά θέµατα, όπως αυτό της ελάχιστης αµοιβής που αφορά και δικηγόρους, µηχανικούς και συµβολαιογράφους . Με καλό µάτι βλέπει τουπουργείο ∆ικαιοσύνης το ενδεχόµενονα µην καταργηθούν τα γραµµάτια προείσπραξης (ελάχιστα όριααµοιβής)

για τους δικηγόρους,που αποτελεί και την κόκκινη γραµµή για τον κλάδο ενόψει τηςαπελευθέρωσης του επαγγέλµατός τους.

Για «ταυτότητα απόψεων των δικηγόρων µε το υπουργείο ∆ικαιοσύνης» κάνουν λόγο νοµικοί κύκλοι που είναι σε θέση ναγνωρίζουν όσα διαµείβονται στις «άτυπεςδιαπραγµατεύσεις» για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων.

Επικαλούνται µάλιστα τις θέσεις που εγγράφως παρουσίασε η Ελλάδα το περασµένο καλοκαίρι στο πλαίσιο της παραποµπής της χώρας µας στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο για το αγκάθι της κατάργησης τωνπροεισπράξεων των δικηγόρων.

Οι δικηγόροι επισηµαίνουν επίσης ότι ο Χάρης Καστανίδης στην ΟλοµέλειατωνΠροέδρων των ∆ικηγορικών Συλλόγων – και ενώ είχε ανοίξει η συζήτηση για τοάνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων – είχε ταχθεί υπέρ τηςδιατήρησης των προεισπράξεων.

Αντίστοιχη είναι η ατµόσφαιρα στην κυβέρνηση και για το θέµα των κατώτατων αµοιβών των µηχανικών – ως γνωστόν, η ενδεχόµενη κατάργησή του αποτελεί κόκκινο πανί για το ΤΕΕ. Σύµφωνα µε πηγές τουυπουργείου Υποδοµών, εξετάζεται το ενδεχόµενο να καταργηθεί µεν η κατώτατη αµοιβή, αλλά να καθοριστείστη θέση της η «νόµιµη» ή «αντικειµενική» – έτσι που ναµπορεί σε κάθε περίπτωση να αποδοθεί η ασφαλιστική εισφορά για κάθε έργο από τον µηχανικό. Οπως παρατηρούσαν ειδικοί του χώρου, η θέσπιση µιας τέτοιας αµοιβής θα λειτουργεί προφανώς και ως «πάτωµα» για το κόστος της εργασίας του µηχανικού.

Οι συµβολαιογράφοι
Σε ανοιχτή γραµµή µετο υπουργείο ∆ικαιοσύνης βρίσκονται καιοι συµβολαιογράφοι, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει τους αρµοδίους για τις συνέπειες που θα έχει το άνοιγµα του δικού τους επαγγέλµατος.

Σύµφωνα µε πληροφορίες µάλιστα, έχει ληφθεί απόφαση να αναθέσουν στο ΙΟΒΕ (Ιδρυµα Οικονοµικών και Βιοµηχανικών Ερευνών) τη σύνταξη οικονοµικής µελέτης για να καταγραφεί µε τον πλέον επίσηµο τρόπο ποια θα είναι τα ενδεχόµενα οικονοµικά οφέλη τηςελληνικής κοινωνίας από το άνοιγµατου συγκεκριµένου κλάδου.

Σήµερα είναι η κρίσιµη συνάντηση των φαρµακοποιών µε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το πακέτο µέτρων που συνιστούν την απελευθέρωση του κλάδου। Οι συνδικαλιστές απειλούν πως θα βάλουν λουκέτο διαρκείας στα φαρµακεία σε περίπτωση διαφωνίας, αν και τα πνεύµατα φαίνεται να έχουν ηρεµήσει µετά την άρση της πρότασης για κατάργηση της κληρονοµικής µεταβίβασης της άδειας για την ίδρυση φαρµακείου.
.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: