Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Η Ντόρα, ο “κοριός” και το “Μητσοτάκης Gate”

Η σιωπή της κ. Μπακογιάννη συνεχίζεται…


http://img.protothema.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H σιωπή της Ντόρας Μπακογιάννη μπροστά στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε την Κυριακή το “Πρώτο Θέμα” καλά κρατεί, ενώ το protothema.gr κατακλύζεται από σχόλια αναγνωστών σχετικά με τον ρόλο που αποδεικνύεται ότι είχε η πρώην υπουργός σε καυτά θέματα της διπλωματικής – και όχι μόνο – σκηνής.

Ένα από τα ζητήματα που έχουν δημιουργήσει μεγάλη αίσθηση αποτελεί το δεύτερο τηλεγράφημα που αποκάλυψε την Κυριακή το “Πρώτο Θέμα” και το οποίο εστάλη από την αμερικάνικη πρεσβεία της Αθήνας προς τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στις 8 Μαΐου του 1993.

Το επίσημο θέμα του εγγράφου είναι η εβδομαδιαία επισκόπηση του ελληνικού Τύπου.

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες στέλνουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όχι το σύνολο των δημοσιευμάτων που αφορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ή όσα αναφέρονται στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα που υπηρετούν, αλλά μόνο εκείνα τα άρθρα και ρεπορτάζ που θεωρούν ότι αξίζει να μεταδοθούν.

Στην ουσία, οι υπηρεσιακοί παράγοντες στις πρεσβείες των ΗΠΑ ανά τον κόσμο επιλέγουν και με τον τρόπο αυτό υιοθετούν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων που αποστέλλουν στις κεντρικές υπηρεσίες. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, τα δημοσιεύματα που αναπαράγουν και θέτουν στη διάθεση των προϊσταμένων τους έχουν προηγουμένως διασταυρωθεί ή αποτελούν αμερικανική διαρροή προς τα μέσα ενημέρωσης…

Στο συγκεκριμένο ντοκουμέντο, οι αμερικανικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Μαυρίκη, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, τότε υπουργός Πολιτισμού, γνώριζε για το σκάνδαλο των υποκλοπών που είχε συγκλονίσει το πολιτικό σύστημα το 1993, υποστηρίζοντας ότι η κόρη του τότε πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «γνώριζε» και «ενέκρινε» τις παρακολουθήσεις και καταγραφές των ευαίσθητων τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχαν κορυφαία πολιτικά πρόσωπα της εποχής, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

«Η υπόθεση των υποκλοπών επανεμφανίστηκε στις περισσότερες ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες ως το κυρίαρχο πολιτικό θέμα», αναφέρεται στην υποενότητα 4 με υπότιτλο «νέες εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών».

Σύμφωνα με τους αμερικανούς διπλωμάτες, «ο Τύπος εστίασε συγκεκριμένα στις αποκαλύψεις του κατηγορούμενου υποκλοπέα Μαυρίκη ότι είχε αποδείξεις πως συναντήθηκε με την κόρη του πρωθυπουργού και υπουργό Πολιτισμού Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Μαυρίκης υποστηρίζει ότι είχε μακρά συνομιλία με την Μπακογιάννη στο γραφείο της και πως μαγνητοφώνησε τη συζήτησή τους, γεγονός που, όπως είπε, αποδείκνυε ότι η Μπακογιάνη γνώριζε για τη δραστηριότητά του στις υποκλοπές, και μάλιστα την ενέκρινε. Η υποτιθέμενη κασέτα με τη συνομιλία τους μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και έπειτα από την εκπομπή η Μπακογιάννη παραδέχτηκε ότι η φωνή στην κασέτα ήταν δική της, αλλά υποστήριξε ότι το ηχητικό απόσπασμα ήταν παραποιημένο.

Οι περισσότερες ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες έκριναν την εξήγησή της ως μη ικανοποιητική. Οι ημερήσιες “Τα Νέα” και “Ελευθεροτυπία” φιλοξένησαν δηλώσεις ενός υπαλλήλου του ΟΤΕ, του Μπάμπη Μπουρνιά, ο οποίος επιβεβαίωσε δηλώσεις του Μαυρίκη ότι το τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου παρακολουθείτο. Ο Μπουρνιάς είπε ότι βοήθησε τον Μαυρίκη».

«Μητσοτάκης-gate»


Σε άλλο τηλεγράφημα της 18ης Μαΐου του 1993, εν όψει της μετάβασης του τότε υπουργού Γεωργίας των ΗΠΑ Μάικ Εσπάι στην Ελλάδα -του πρώτου υπουργού της τότε κυβέρνησης Κλίντον που επισκεπτόταν την Ελλάδα-, γίνεται αναφορά στα κεντρικά ζητήματα της πολιτικής ατζέντας του κ. Μητσοτάκη.

Στο έγγραφο αυτό, οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν το σκάνδαλο των υποκλοπών «Μητσοτάκης-gate», αποδίδοντάς το με τον έμμεσο αυτό τρόπο στον πρώην πρωθυπουργό. Στην παράγραφο με υπότιτλο «σκάνδαλο υποκλοπών», οι Αμερικανοί διπλωμάτες επισημαίνουν ότι «η ανάδειξη τους τελευταίους δύο μήνες του “Μητσοτάκης-gate” είχε προστεθεί στα πολιτικά προβλήματα του πρωθυπουργού.

Το σκάνδαλο επικεντρώνεται γύρω από τους ισχυρισμούς του τεχνικού Χρήστου Μαυρίκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι είχε υποκλέψει τις συνομιλίες ηγετών της αντιπολίτευσης και μελών της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Νίκου Γρυλάκη -ενός πρώην βοηθού του Μητσοτάκη- και σε γνώση του πρωθυπουργού και της κόρης του, υπουργού Πολιτισμού Ντόρας Μπακογιάννη, δύο χρόνια προτού η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρθει στην εξουσία. Το σκάνδαλο έχει επιδεινώσει τα προβλήματα της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει μια οριακή πλειοψηφία δύο εδρών στη Βουλή, και ευθύνεται για την παραίτηση (ντροπιαστική για τον πρωθυπουργό) του υπουργού Επικρατείας στις 10 Μαΐου.

Στην τριετή θητεία της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε αντιμέτωπη με παραιτήσεις ή αντικαταστάσεις εννέα υπουργών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Γεωργίας Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1992 λόγω της ανάθεσης συμβολαίων πυρόσβεσης σε ιδιωτικές εταιρείες».

Στο ίδιο τηλεγράφημα γίνεται σύντομη αναφορά και στην υπόθεση Λάλα. «Η υπόθεση κατασκοπείας στην οποία είναι αναμεμιγμένος ο Ελληνοαμερικανός υπάλληλος της πρεσβείας μας Στήβεν Λάλας ντρόπιασε τον Μητσοτάκη. Ο ελληνικός Τύπος έχει μεταθέσει το ενδιαφέρον του από τον χλευασμό της αμερικανικής κυβέρνησης στο να αναζητά μια επιβεβαιωμένη υπόθεση κατασκοπείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: