Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ...


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Πεφάνης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Στροφή στα σταθερά επιτόκια αλλά και στα δάνεια µε «ταβάνι» στο επιτόκιο προβλέπουν οι τραπεζίτες για το 2011. Και αυτό γιατί εκτιµούν ότι αργά ή γρήγορα η ΕυρωπαϊκήΚεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το κόστος του δανεισµού και εποµένως θα κάνει...
συµφέρουσα την επιλογή του σταθερού επιτοκίου.

Υπέρ της επιλογής της ασφάλειας συντελεί τογεγονός ότι στην τρέχουσα συγκυρία τα σταθερά επιτόκια έχουν πλέον «προσγειωθεί» σηµαντικά σε σχέση µε το παρελθόν, ενώ το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor αλλά και το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται κοντά στο ιστορικό χαµηλό.

Ενδεικτικόείναι ότι σήµερα ένας µέσος δανειολήπτης µπορεί να εξασφαλίσει σταθερό επιτόκιο κοντά στο 4,5% για διάστηµα τριών έως πέντε ετών, ενώ για 10ετές διάστηµα το σταθερό επιτόκιο διαµορφώνεται κοντά στο 5%.

Οπως εξηγούντα τραπεζικά στελέχη, µπορεί σήµερα για ένα µέσο στεγαστικό δάνειο το κυµαινόµενο επιτόκιο να συµφέρει έναντι του σταθερού, αργά ή γρήγορα όµως τα διεθνή επιτόκιαθα ανέβουν και ηκατάσταση θα αλλάξει. Ετσι, συνεχίζουνοι τραπεζίτες, ειδικά µε τις τρέχουσες συνθήκες ανασφάλειας, οι δανειολήπτες που βρίσκονται στα όρια και δυσκολεύονται στο να εξυπηρετήσουν τις δόσεις καλό είναι να κάνουν από νωρίς τις κινήσεις τους, ώστε να θωρακίσουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισµό, στην περίπτωση ραγδαίας ανόδου της µηνιαίας δόσης.

∆εν είναι εξάλλου τυχαίο ότι µια σειρά από τράπεζες προωθούν έµµεσα ή και άµεσα δάνεια µε σταθερό επιτόκιο. Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί ηκίνηση της Eurobank που προωθεί 10ετές δάνειο µε σταθερό επιτόκιο ενώ και πολλές άλλες τράπεζες συµβουλεύουν τους πελάτες τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ασφάλεια και «ταβάνι» στο επιτόκιο
Εναλλακτική λύση, γιαόσους δεν θέλουν να δεσµευθούν µε σταθερό επιτόκιο αποτελούν τα δάνεια µε κυµαινόµενο επιτόκιο, αλλά «ταβάνι» στο επίπεδο που αυτό µπορεί να φτάσει. Τα δάνεια αυτά απευθύνονται σε εκείνους που πιστεύουν ότι η άνοδος στο κόστος του χρήµατοςθα αργήσει,αλλά ταυτόχρονα αναζητούνπροστασία απέναντι σε µια ραγδαία ανατροπή σκηνικού.

Τα δάνεια αυτά στην αρχή λειτουργούν ως κανονικά δάνειαµε κυµαινόµενο επιτόκιο. Οιτράπεζες δηλαδή ανεβάζουν ήκατεβάζουν το επιτόκιο – και κατ’ επέκταση τη µηνιαία δόση – ανάλογα µε την πορεία τουEuribor όπως γίνεται και στα υπόλοιπα χρέη. Αν όµως τοδιατραπεζικόεπιτόκιο – και κατ’επέκταση το επιτόκιο που επιβαρύνει τον δανειολήπτη – αυτό ανεβεί σε κάποιο προκαθορισµένο όριο (το λεγόµενο και «ταβάνι»), ο δανειολήπτης δεν επιβαρύνεται περαιτέρω. Για παράδειγµα, ένα δάνειο αυτού του τύπου ξεκινά σήµερα µε κυµαινόµενο επιτόκιο 4,5% (επιτόκιο Euribor 1% και τραπεζικόπεριθώριο 3,5%).

Υπάρχει όµως η ρήτραότι το συνολικό επιτόκιο δεν µπορεί να ξεπεράσει το 6%.

Αυτό σηµαίνει ότι όσοτο διατραπεζικό επιτόκιο ανεβαίνει µέχρι το 2,5% ο δανειολήπτης επιβαρύνεται κανονικά. Αν όµως ξεπεράσει το 2,5% – δηλαδή µαζί µε το περιθώριο της τράπεζας το συνολικό επιτόκιο φτάσει το 6% – τότε αυτό «χτυπάει ταβάνι» και ο πελάτης της τράπεζας δεν πληρώνει περισσότερα χρήµατα.

Ετσι ο δανειολήπτης έχει σχετική ασφάλεια, καθώς γνωρίζει ότι το ποσό της µηνιαίας δόσης του δεν µπορεί να εκτροχιαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: