Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Λιάλιος
(από την Καθημερινή)
Δεν κλείνετε τη χωματερή; Δεν θα πάρετε χρηματοδότηση. Αυτό είναι το μήνυμα που θα περάσει το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους όλης της χώρας, με τροπολογία που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους. Με την τροπολογία...
ορίζεται ότι στην περίπτωση που επιβληθούν ευρωπρόστιμα στη χώρα για τις χωματερές, αυτά θα παρακρατηθούν από την τακτική χρηματοδότηση των δήμων. Παράλληλα, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δείξει επιείκεια και να μην οδηγήσει και πάλι την Ελλάδα στο εδώλιο του Ευρωδικαστηρίου, κάτι που θα ήταν καταστροφικό με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας.
Οπως αποκαλύπτει στην «Κ» η υφυπουργός Εσωτερικών -και συντονίστρια της προσπάθειας για το κλείσιμο και την αποκατάσταση των χωματερών-κ. Θεοδώρα Τζάκρη, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της νομοθεσίας προκειμένου να εξαναγκάσει τους δημάρχους να δραστηριοποιηθούν. «Οποιοι δήμαρχοι δεν συμμορφωθούν θα έρθουν αντιμέτωποι με βαρύτατες ποινές. Η κυριότερη θα είναι η παρακράτηση πόρων από την ετήσια χρηματοδότηση των δήμων από τον προϋπολογισμό. Θα υπάρξουν όμως και διοικητικές ποινές, καθώς δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο καθυστέρησης. Αν επιβληθούν πρόστιμα στη χώρα για τις χωματερές, τότε θα τα πληρώσουν οι δήμοι που είναι υπεύθυνοι».
Οπως αναφέρει η κ. Τζάκρη, η κατασκευή ΧΥΤΑ, αλλά και οι μελέτες και τα έργα αποκατάστασης των χωματερών έχουν εξασφαλισμένη κοινοτική χρηματοδότηση (από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) και επομένως οι δήμοι δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία για αδράνεια. Οπως επισήμαιναν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, στην τροπολογία προβλέπεται ότι ο κάθε δήμος θα εξεταστεί κατά περίπτωση (λ. χ. ανάλογα με τον αριθμό των χωματερών του και τα χρόνια λειτουργίας της) και θα υπάρξει ειδική αντιμετώπιση μόνο των πολύ μικρών δήμων (λ. χ. μικρά νησιά) που λόγω ιδιαιτεροτήτων αντιμετώπισαν προβλήματα στην υλοποίηση του σχεδιασμού.
Εν τω μεταξύ, έληξε χθες η προθεσμία που είχε δοθεί στη χώρα για να απαντήσει στη δεύτερη προειδοποιητική επιστολή της Ε. Ε. για τις χωματερές. Το υπουργείο Περιβάλλοντος απέστειλε την απάντησή του την προηγούμενη εβδομάδα, περιλαμβάνοντας σχέδιο δράσης και «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα: το κλείσιμο 18 χωματερών το α΄ τρίμηνο του νέου έτους και 63 το β΄ τρίμηνο. Ειδικά για την περιφέρεια Πελοποννήσου, το κλείσιμο των 75 χωματερών τοποθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011.
Το κρίσιμο σημείο είναι η εξεύρεση λύσης για το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στη δρομολόγηση των έργων και την υλοποίησή τους. Οπως αναφέρει η κ. Τζάκρη, στην περίπτωση της Πελοποννήσου έχει ξεκινήσει η διαδικασία χωροθέτησης των 13 δεματοποιητών που είχαν αγοραστεί στο παρελθόν για την προσωρινή αποθήκευση των απορριμμάτων. Μια επιλογή που θα πρέπει να υλοποιηθεί με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς στο παρελθόν ανάλογη λύση (υπόθεση Μεσομουρίου Χανίων) οδήγησε σε νέα παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο.
Προσωρινή μεταφορά
Επίσης σε αρκετούς δήμους δρομολογείται η προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ γειτονικών περιοχών. «Στην προσπάθεια αυτή βοηθάει και ο Καλλικράτης», εξηγεί η κ. Τζάκρη. «Στη Λέσβο, για παράδειγμα, έκλεισαν άμεσα όλες οι χωματερές, επειδή το νησί έγινε ένας δήμος και πλέον όλοι χρησιμοποιούν τον ίδιο ΧΥΤΑ». Τον τελευταίο ενάμιση μήνα έκλεισαν 95 χωματερές, μειώνοντας πλέον τον αριθμό τους στις 155.
Παράλληλα η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα και πάλι στο εδώλιο του Ευρωδικαστηρίου. Στο πλαίσιο αυτό τον Ιανουάριο θα μεταβούν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης και η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: