Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ...


Ρεπορτάζ : Δ. Τζάθας - Β. Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Σε κοινό πόρισµα για το σκάνδαλο της Siemens αναµένεται να καταλήξουν ΠΑΣΟΚ και Ν.∆. ακόµη και αν υπάρξουν διαφορετικές εισηγήσεις ως προς τα πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία θα προταθεί διερεύνηση πιθανής εµπλοκής τους από Προανακριτική...

Επιτροπή. Σε σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του γραµµατέα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Εξαρχου παρουσία του Νίκου Αθανασάκη και των βουλευτών που συµµετέχουν από πλευράς κυβερνώντος κόµµατος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτοµέρειες πριν από την οριστική διαµόρφωση του πορίσµατος που θαπαραδοθεί αύριο. Στηνίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να περάσουν από κόσκινο όλα τα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση προκειµένου να αποφευχθούν «γκάφες» που θα άφηναν πολιτικά έκθετα τα µέλη της Επιτροπής.

Πάντως, όπως είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚπροσανατολίζονται στην κατάθεση ενός«ισορροπηµένου» πορίσµατοςπου θα αποδίδει περίπου ανάλογες ευθύνες τόσο σε πολιτικούς της Ν.∆. όσο και του ΠΑΣΟΚ.Σύµφωνα µε πληροφορίες, τα µέλη του ΠΑΣΟΚ που συµµετέχουν στην Εξεταστική προβλέπουν ότι θα αναζητούνται ευθύνες από 3 ή 4 πρώηνυπουργούς ή υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚκαι 4 ή 5 πρώην υπουργούς ή υφυπουργούς της Ν.∆. Από την άλλη, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, η Ν.∆. αρχικώς προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου για 3 πολιτικούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ συµπεριλαµβανοµένου και του Τάσου Μαντέλη, που έχει δηλώσει ότι εισέπραττε χορηγίες από τη Siemens, όχι όµως και για πρώην γαλάζιους υπουργούς.

Οπως διαφαίνεται τουλάχιστον από την πλευρά του κυβερνώντος κόµµατος θα προταθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για πρώην υπουργούς Μεταφορών σε ό,τι αφορά τους συρµούς του ΟΣΕ που κρίθηκαν ακατάλληλοι, πρώην υπουργούς Οικονοµικών σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ και τις προγραµµατικές συµβάσεις για τα ψηφιακά, καθώς και όλους όσοι από το υπουργείο ∆ηµόσιας Τάξης παρέλαβαν το C4Ι και όχι όσους υπέγραψαν τις συµβάσεις, ενώ ακόµη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις σε σχέση µε ενδεχόµενη εµπλοκή πρώην υπουργού ∆ικαιοσύνης στην υπόθεση.

Με αστερίσκους
Χθεςταδύοµεγαλύτερα κόµµατα επιδίωξαννα βρουν κοινή φόρµουλα για τη σύνταξη ενός ενιαίου κειµένου µε την καταγραφή των πραγµατικών περιστατικών. Ωστόσο κάθε κόµµα ή βουλευτής θα δύναταινα σηµειώνει τη διαφωνία τουµε αστερίσκους. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου δήλωσε ότι στο τελικό πόρισµα θα αναφέρονται και συγκεκριµένα πρόσωπα, των οποίων οι πράξεις ή οι παραλείψειςχρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, ενώ ο εκφραστής της επίσηµης θέσης της Ν.∆. στην Εξεταστική Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι «κάθε βουλευτής θα συνεισφέρει µε τις προτάσεις του στην ολοκλήρωση της αλήθειας».

Αντίθετα οβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίληςδιευκρίνισε πωςτο κόµµα του θα καταθέσει το δικό του πόρισµα, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης κατέθεσε 49 ενστάσεις - παρατηρήσεις.


«Νάιν» σε έκδοση του Γιουνγκ


ΚΛΕΙΣΤΗ ΤΗΝ πόρτα των γερµανικών αρχών βρήκαν οι αντίστοιχες ελληνικές που ζήτησαν την έκδοση στη χώρα µας του πρώην στελέχους της Siemens AG, Φόλκερ Γιουνγκ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για µίζες σε στελέχη του ΟΤΕ το 1997. Η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου απέρριψε το σχετικό ελληνικό αίτηµα µε το επιχείρηµα ότι η δίωξη του πρώην προέδρου της Siemens Hellas έχει παραγραφεί σύµφωνα µε το γερµανικό ∆ίκαιο.

Στο µεταξύ, επίσπευση των διαδικασιών για το άνοιγµα λογαριασµών που διατηρούν σε τράπεζες του εξωτερικού εµπλεκόµενοι στην υπόθεση της Siemens, ζητεί η εφέτης ανακριτής Μαρία Νικολακέα. Για τον λόγο αυτό ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες ζητεί από τον υπουργό ∆ικαιοσύνης να µεριµνήσει για τον διορισµό πληρεξουσίων του ελληνικού ∆ηµοσίου δικηγόρων στις χώρες όπου εκκρεµούν αιτήµατα δικαστικής συνδροµής, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοχοι των ύποπτων λογαριασµών µπλοκάρουν την άρση του απορρήτου µε την άσκηση ενδίκων µέσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: