Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Στο μικροσκόπιο της Τράπεζας της Ελλάδος οι αποδοχές όλων των υπαλλήλων τραπεζών

Στόχος η συνετή διαχείριση των κινδύνων

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Aθήνα
Αναλυτική ενημέρωση για τις αποδοχές των στελεχών τους θα παρέχουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Ρύθμιση που εμπεριέχεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών επιφέρει αλλαγές στο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης και στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου των πιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να καταστεί ακόμη πιο αυστηρή η εποπτεία τους.

Με την εν λόγω διάταξη θεσπίζεται ρητά η υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να θεσμοθετούν και να εφαρμόζουν πολιτικές και πρακτικές αποδοχών, οι οποίες να είναι συνεπείς και να προωθούν την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων που έχουν αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβουν.

Σκοπός είναι να διασφαλιστεί περαιτέρω η χρηστή και συνετή διαχείριση του πιστωτικού ιδρύματος και να ληφθεί μέριμνα, αφενός μεν για τα ενδεχομένως επιζήμια αποτελέσματα εσφαλμένων τρόπων υπολογισμού των αποδοχών στη συνετή διαχείριση των κινδύνων, αφετέρου δε, για τη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνων από μεμονωμένα άτομα.

Μάλιστα, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η διαφάνεια αναφορικά με τις πρακτικές αποδοχών των πιστωτικών ιδρυμάτων καθιερώνεται η υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να παρέχουν τη σχετική με αυτές πληροφόρηση στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η πληροφόρηση αυτή θα χρησιμοποιείται για σκοπούς συγκριτικής αξιολόγησης των τάσεων στις αποδοχές σύμφωνα με τις ποσοτικού και ποιοτικού χαρακτήρα κατηγορίες της απαιτούμενης πληροφόρησης, την οποία θα δημοσιεύουν τα πιστωτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του παρόντος νόμου και των κανονιστικών διατάξεων που απορρέουν από αυτόν.

Η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει να κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή τα στοιχεία αυτά προκειμένου να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή αντίστοιχων συμπερασμάτων για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διάταξη ισχύει αναδρομικά από 1.1.2011 λόγω ρητής επιταγής της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: