Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ευ Βενιζέλος: «Σταθερό το τραπεζικό σύστημα»

real.gr«Ιδιαίτερα ευνοϊκά» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τα αποτελέσματα των stress tests, επισημαίνοντας ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντεπεξέρχεται», παρά το γεγονός ότι τα κριτήρια ήταν ακραία και ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες ακόμη πιο αυστηρά.

Παράλληλα, τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος, «ο Έλληνας καταθέτης, ο διεθνής επενδυτής, μπορεί να είναι σίγουρος ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει τα στοιχεία του με απόλυτη διαφάνεια, είναι σταθερό, είναι ελεγμένο και πιστοποιημένο με βάση τους διεθνείς και πανευρωπαϊκούς κανόνες». Ανεξάρτητα, από αυτό, πρόσθεσε, «κανείς δεν επαναπαύεται. Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με τις τράπεζες, συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα», ενώ ειδικά για την ΑΤΕ, που βρίσκεται σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης, λαμβάνονται μέτρα και για τη δική της κεφαλαιακή ενίσχυση, και θα ξεπεράσει έτσι το όριο που θέτει το πανευρωπαϊκό τεστ.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Βενιζέλου, έχει ως εξής:

«Τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, υπό ακραίες θεωρητικές υποθέσεις και καταστάσεις, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στα stress tests συμμετείχαν 91 ευρωπαϊκές τράπεζες στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταξύ αυτών οι έξι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν του τραπεζικού συστήματος, πάνω από το 90%.

Οι πέντε τράπεζές μας είναι καθαρά πάνω από το όριο ή δίπλα στο όριο με διαφορά εκατοστού. Όλα δε αυτά τα στοιχεία είναι στοιχεία που έχουν «παγώσει» τον Απρίλιο του 2011, στο μεταξύ όμως έχουν ληφθεί μέτρα, τα οποία καταγράφονται στην έκθεση, λαμβάνονται υπόψη, συγκροτούν την δεύτερη τελική στήλη κι εκεί όλες οι τράπεζες, με εξαίρεση μία, είναι πάνω από το όριο. Αυτή δε η μία κρατική τράπεζα -η Αγροτική- βρίσκεται σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, σε πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και λαμβάνονται μέτρα και για τη δική της κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα ξεπεράσει έτσι το όριο που θέτει το πανευρωπαϊκό τεστ.

Τα κριτήρια ήταν ιδιαίτερα αυστηρά, ήταν ακραία. Και για τις ελληνικές τράπεζες ήταν ακόμα πιο αυστηρά, γιατί οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν την κρίση του ελληνικού δημοσίου χρέους. ΄

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντεπεξέρχεται. Έχει επαρκή κύρια βασικά ίδια κεφάλαια και εκπληροί τις προϋποθέσεις του Μνημονίου, οι οποίες είναι ακόμη αυστηρότερες, γιατί τώρα πρέπει να ελεγχθούν και τα τυχόν επισφαλή δάνεια. Έχουμε, επίσης, διαμορφωμένους μηχανισμούς στήριξης. Έχουμε το Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας, έχουμε το Ευρωσύστημα μέσα στο οποίο βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος και των κεντρικών τραπεζών όλων των κρατών-μελών.

Άρα, ο Έλληνας καταθέτης, ο διεθνής επενδυτής, μπορεί να είναι σίγουρος ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει τα στοιχεία του με απόλυτη διαφάνεια, είναι σταθερό, είναι ελεγμένο και πιστοποιημένο με βάση τους διεθνείς και πανευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά φυσικά κανείς δεν επαναπαύεται. Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με τις τράπεζες συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, γιατί η αυτοπεποίθησή μας ως Έθνους και η πίστη στις δυνάμεις μας πρέπει να αντανακλάται και στην λειτουργία και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που είναι πυλώνας ανάπτυξης της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: