Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Μειώσεις αποδοχών και αυξήσεις ορίων ηλικίας στο Δημόσιο

Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή


http://img.protothema.gr/0DD08A41F5E7CF6E226004E7E4184E3E.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

"Τσεκούρι" σε επιδόματα του "τύπου" κίνητρο απόδοσης, ταχύτερης διεκπεραίωσης, ειδικής απασχόλησης κλπ που λαμβάνει μερίδα δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, βάζει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, επιδιώκοντας να προλάβει το κλείσιμο της Βουλής για δύο εβδομάδες στις 5 Αυγούστου.

Πέρα από την προσαρμογή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα, το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει και το καθεστώς συνταξιοδότησης, θέτοντας μάλιστα πλαφόν στις συντάξιμες αποδοχές! Αν και υπάρχουν και ευνοϊκές ρυθμίσεις (πχ για άτομα με αναπηρία) για τους περισσότερους ισοπεδώνονται όσα γνώριζαν και υπολόγιζαν. Έτσι:

  • για όσους έχουν ασφαλισθεί για πρώτη φορά από 1.1.1993 και μετά και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2013 και μετά, θα λαμβάνουν σύνταξη με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει 40 ετών πλήρους πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
  • επεκτείνονται για λόγους ισότητας και σε όσους έχουν ασφαλισθεί για πρώτη φορά από 1.1.1993 και μετά, οι ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν για τους βαριά αναπήρους (τυφλοί, τετραπληγικοί, νεφροπαθείς κ.λ.π) και οι οποίες προβλέπουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης των προσώπων αυτών με τη συμπλήρωση 15 ετών υπηρεσίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και τον υπολογισμό της σύνταξής τους με βάση τα 35 έτη υπηρεσίας.
  • τίθεται ανώτατο όριο στις συντάξιμες αποδοχές καθώς το ποσό της μηνιαίας σύνταξης δεν θα μπορεί πια να υπερβαίνει το μηνιαίο συντάξιμο μισθό, παρά μόνο στην περίπτωση που η σύνταξη προσαυξάνεται με πτητικά κ.λ.π. εξάμηνα ή υπολογίζεται με βάση τις διατάξεις των νόμων 1897/1990 και 1977/1991 (για θύματα τρομοκρατίας).

Για την περικοπή, των κρατικών δαπανών του κράτους, ορίζεται στο ίδιο πολυνομοσχέδιο ότι τα ενοίκια που καταβάλλουν το Δημόσιο και οι φορείς του δημόσιου τομέα για κτίρια στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες τους, μειώνονται κατά επιπλέον 20% (πέραν του 20% που δια νόμου μειώθηκαν πέρυσι) ενώ απαγορεύεται οποιαδήποτε αναπροσαρμογή τους έως τις 30 Ιουνίου 2013.


Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση

Δεν υπάρχουν σχόλια: