Μελέτη για επεισόδια χρεοκοπίας
- (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ουάσινγκτον
Στο συμπέρασμα ότι η στάση πληρωμών των κρατών προκαλεί βαθιά ύφεση καταλήγουν δύο οικονομικοί αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε μελέτη τους που δημοσιεύεται σήμερα, Παρασκευή. Η έκθεση έρχεται την ώρα που και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού γίνονται εντατικές προσπάθειες για να μην φθάσουν χώρες σε αυτό το σημείο.Σε μελέτη με τίτλο «Ένα γενικό μοντέλο ισορροπίας ανάμεσα στις στάσεις πληρωμών των κρατών και τους κύκλους δραστηριοτήτων», οι Ενρίκε Μεντόσα και Βίβιαν Γιου συμπεραίνουν ότι η κατάσταση της στάσης πληρωμών είναι συνδεδεμένη με βαθιά ύφεση.
«Κατά μέσον όρο, το ΑΕΠ και η κατανάλωση υποχωρούν κατά περίπου 5% κάτω από την τάση τους», κατά τους υπολογισμούς των δύο αναλυτών με βάση 23 επεισόδια χρεοκοπίας κατά το διάστημα 1977 έως 2009, κυρίως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.
«Η απασχόληση μειώνεται κατά 15% σε σχέση με το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν τρία χρόνια πριν από τη χρεοκοπία. Οι καθαρές εξαγωγές (εξαγωγές μείον τις εισαγωγές) μειώνονται κατά περίπου 10% σε σχέση με το ΑΕΠ σε διάστημα δύο τριμήνων πριν και μετά την κήρυξη στάσης πληρωμών» αναφέρουν.
Οι δύο οικονομικοί αναλυτές ορίζουν ένα οικονομετρικό μοντέλο που εκτιμά τα αποτελέσματα της στάσης πληρωμών ενός κράτους επί των επιχειρήσεων της χώρας.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, επανειλημμένως από τα τέλη Ιουνίου, να φθάσουν σε συμβιβαστική λύση η οποία θα επιτρέψει την αποφυγή της προοπτικής στάσης πληρωμών που θα οφείλεται στην καθήλωση του νόμιμου ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, αφού απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, το ΔΝΤ παραδέχθηκε στις αρχές Ιουλίου ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών θα είναι αναγκαία ώστε το κράτος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου