Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ραντεβού Παπανδρέου - Βενιζέλου για... κούρεμα


newpost.gr
Ραντεβού Παπανδρέου - Βενιζέλου για... κούρεμα
Τα νούμερα δεν βγαίνουν, οι άνθρωποι δεν αντέχουν, τα στελέχη έχουν καταρρεύσει, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πολιτική ανατροπή και η Ευρώπη τηρεί στάση αναμονής. Με αυτά τα δεδομένα Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος καλούνται να πάρουν εντός των ερχόμενων ημερών τις οριστικές τους αποφάσεις.

Το Σαββατοκύριακο που ο υδράργυρος θα χτυπήσει σαράντα και οι εκπτώσεις θα ξεκινούν από πενηντάρια οι δύο πρωταγωνιστές θα βρεθούν για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. Το ραντεβού έκλεισε με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών, όταν είδε ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να συναινέσει σε Σύνοδο Κορυφής αν όλοι οι υπόλοιποι δε δεχθούν τις θέσεις της. Ο ίδιος φρόντισε να ρίξει στην ελληνική αγορά τον όρο επιλεκτική χρεοκοπία, ώστε οτιδήποτε άλλο να φαντάζει ως… επιτυχία. Η πραγματικότητα, όμως, είναι αδήριτη. Τα περιθώρια έχουν στενέψει. Η κυβέρνηση δεν έχει πολλές επιλογές.

- Εκλογές τον Σεπτέμβριο, πριν φανεί η αποτυχία της Ελλάδας να φτάσει στους στόχους τους μεσοπρόθεσμου και συμβεί η κοινωνική έκρηξη με φοιτητές και απολυμένους στο δρόμο.

- Δημοψήφισμα, εκλογικός νόμος και εκλογές Οκτώβριο ή Νοέμβριο, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να ισχυριστεί έναν μικρό έστω κύκλο.

- Δημοψήφισμα, μοίρασμα του ΕΣΠΑ, εκλογικός νόμος, πώληση των πρώτων φιλέτων και εκλογές την άνοιξη του 2012.


Το σημείο κλειδί για το ποιο από τα σενάρια θα εφαρμοστεί είναι αν η Ένωση θα επιλέξει το κούρεμα του ελληνικού χρέους ή την ένταξη της Ελλάδας στον μόνιμο μηχανισμό δημοσιονομικής στήριξης. Το ποιο θα επιλέξουν οι ευρωπαίοι είναι στο χέρι μας. Όσα περισσότερα τους δώσουμε σε δημόσιες επιχειρήσεις και αγορές τόσο πιο καλοί θα είναι μαζί μας. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι δεν πρόκειται να αποφύγουμε και τις εμπράγματες εγγυήσεις, στις οποίες επιμένουν Φινλανδοί και Ολλανδοί.

Σε κάθε περίπτωση, ΓΑΠ και ΜΠΕΝΙ συμφωνούν ότι το ελληνικό δράμα χρειάζεται ένα γρήγορο τέλος. Πριν ο πρώτος χάσει το πολιτικό απόθεμα που του απομένει και πριν ο δεύτερος καεί ως εναλλακτική λύση. Αυτή είναι η προσωπική διάσταση της κρίσης για τους δύο πρωταγωνιστές. Την απόφαση θα την πάρουν δυο τους και στη συνέχεια θα την ανακοινώσουν στους υπόλοιπους κορυφαίους και μεσαίους του Κινήματος, ελπίζοντας ότι θα τους ακολουθήσουν σε αυτόν τον δύσκολο πολιτικό γύρο που ξεκινά μετά το καλοκαίρι.

Οι δύο κορυφαίοι της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ θα συζητήσουν και άλλες «λύσεις».

- Αδυναμία της Ένωσης να συμφωνήσει και εκλογές ανά πάσα στιγμή σε καθεστώς χρεοκοπίας.

- Λύση πνοής από την Ένωση και εκλογές το 2013 με την αντιπολίτευση στη γωνία.

- Αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης του χρέους, θέμα το οποίο αποτελεί αιτία πολέμου για τις Βρυξέλλες, που σε μια τέτοια περίπτωση θα θέσουν αυτόματα την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: