Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Βουλή για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ

Το φθινόπωρο το χρονοδιάγραμμα

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Το μέλλον της ΔΕΘ αποτέλεσε σημείο τριβής στη Βουλή μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδη και πέντε βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι είχαν καταθέσει σχετική επίκαιρη επερώτηση.

Αναπτύσσοντας την επερώτηση οι Στ.Καλαφάτης, Κ.Γκιουλέκας Γ.Ιωαννίδης (Α' Θεσσαλονίκης), Θ.Καράογλου και Σ. Αναστασιάδης (Β' Θεσσαλονίκης) έκαναν λόγο για παλινωδίες, σύγχυση και αβελτηρία της κυβέρνησης στο κομβικό ζήτημα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ και ζήτησαν να ξεκαθαριστεί η θέση της κυβέρνησης για το πότε και πού θα υλοποιηθεί το έργο.

Ο κ. Ξυνίδης απάντησε ότι δεν αίρεται η βούληση και στόχευση της κυβέρνησης για την μετακίνηση της ΔΕΘ από το κέντρο της πόλης, προσδιορίζοντας χρονικά και την πρόοδο των σχετικών μελετών.

Απαντώντας ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Σ. Ξινίδης στα ερωτήματα των επερωτώντων:

Ανακοίνωσε την εγκατάσταση του νέου προέδρου της ΔΕΘ Παν. Σούμπαση και του εκτελεστικού μέλους Αν. Τσίκα οπότε -όπως είπε- αίρεται το κενό της διοίκησης.

Εξήγησε δε ότι ζητήθηκαν οι παραιτήσεις των στελεχών της προηγούμενης διοίκησης, καθώς είχαν μεταβάλλει σε πεδίο προσωπικής αντιπαράθεσης τον θεσμό

Ενημέρωσε ότι μπήκαν ορκωτοί ελεγκτές στα οικονομικά της ΔΕΘ ενώ έχει επιληφθεί και η Δικαιοσύνη προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες

Επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο. Διευκρίνισε επ' αυτού ότι το γεγονός πως η κυβέρνηση άκουσε την πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης δεν σημαίνει μετατόπιση της θέσης της για το θέμα

Τόνισε πως η διαγωνιστική διαδικασία συνεχίζεται και το φθινόπωρο ολοκληρώνεται η επιλογή αναδόχου, οπότε θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα της μετεγκατάστασης και θα οριστικοποιηθούν οι πηγές άντλησης των πόρων

Διαβεβαίωσε ότι παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες και την περικοπή του Προγράμματος Δημοσίως Επενδύσεων δεν αίρεται η κυβερνητική στόχευση να ολοκληρωθεί το μεγάλο αυτό έργο και πρόσθεσε πως χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να αποτελέσουν επίσης το πρόγραμμα «Τζέσικα» και τα ΣΔΙΤ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ιω.Ζιώγας, με αφορμή το θέμα είπε πως η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια κάτω από το βάρος της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ έχει αναλάβει ρόλο εξυπηρέτησης των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των οργανισμών που το υπηρετούν.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αγγ. Κολοκοτρώνης ανέφερε πως η κυβέρνηση πρέπει να διδαχθεί από τους Θεσσαλονικείς οι οποίοι «έχουν μπέσα και κρατούν το λόγο τους» και να εγκαταλείψει τις παλινωδίες για το σημαντικό αυτό θέμα.

Η Λίτσα Αμμανατίδου - Πασχαλίδου (ΣΥΡΙΖΑ) είπε πως θέλουμε μια ΔΕΘ αναπτυξιακού χαρακτήρα με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπου το βάρος πέφτει στις μεταποιητικές δραστηριότητες κι ένα χώρο ελεύθερο πρασίνου στο κέντρο της πόλης μαζί με το 424 και το Γ΄Σώμα Στρατού που τόσο ανάγκη έχει η πόλη.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: