Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Τα τελευταία (3) δις του Ντράγκι στις Ελληνικές Τράπεζες


tsipras-draghi
Σε κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των τραπεζών, χωρίς ωστόσο να προβεί σε ανακοίνωση συγκεκριμένου ποσού όπως έπραττε μέχρι σήμερα, προχώρησε η ΕΚΤ.
Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, αποφασίστηκε η στήριξη των ελληνικών τραπεζών, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα χρηματοδοτότησής τους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίεςτο μήνυμα της τηλεδιάσκεψης προς την Αθήνα ήταν ότι η έκτακτη ανανέωση του ELA γίνεται με την προσδοκία ότι θα υπάρξει θετική έκβαση της Συνόδου Κορυφής την Δευτέρα.
Ο ELA διαμορφώθηκε λίγο χαμηλότερα των 3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μαζί με το “μαξιλάρι” των τραπεζών που υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ επαρκεί για τις ανάγκες ρευστότητας μέχρι και τη Δευτέρα.
Σημειώνεται ότι οι εκροές που έχουν αντιμετωπίσει οι τράπεζες από την έναρξη της εβδομάδας μέχρι και χθες ανέρχονται σε 3 δις. ευρώ, ποσό που δεν καλυπτόταν επαρκώς από το εναπομείναν “μαξιλάρι” ρευστότητας που διέθεταν οι τράπεζες από την προηγούμενη παρέμβαση.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται η σημερινή έκτακτη χρηματοδότηση από τον ELA να κινείται ακόμη και στα 3 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κάθε άλλη “δόση” ρευστότητας μέσω ELA από την ΕΚΤ.
Με τη σημερινή κίνησή της η ΕΚΤ και ο Mario Draghi δείχνουν ότι έφτασε η τελική ώρα των αποφάσεων, οι οποίες θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο.
Αναλόγως του τι θα αποφασίσουν οι πολιτικοί, συμφωνία ή ρήξη, η ΕΚΤ θα ακολουθήσει είτε συνεχίζοντας να στηρίζει τη ρευστότητα των τραπεζών είτε διακόπτοντας την προσωρινού χαρακτήρα χρηματοδότηση μέσω ELA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: