Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Ομιλία στην Λάρισα Κάλεσμα Γιώργου για ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων


Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε από την Λάρισα όπου μίλησε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας ότι το «δίκιο» του τραμπουκισμού και της βίας δεν τον πτοεί.
papandreou
«Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ήρθε για να μείνει», είπε,δηλώνοντας την πρόθεσή του να συμβάλει στην ανασύνταξη της Δημοκρατικής Παράταξης, που σε δύσκολες για τη χώρα στιγμές, παραμένει κατακερματισμένη.
«Η χώρα οδηγήθηκε στην κρίση, γιατί οι θεσμοί δεν λειτουργούσαν σωστά και το παραγωγικό πρότυπο ήταν αναποτελεσματικό», είπε,εκτιμώντας όμως ότι στο διάστημα που μεσολάβησε αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά. Αντίθετα, εκτίμησε ότι ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αναγκαίων αλλαγών, ιδιαίτερα στους θεσμούς, είναι ακόμα μπροστά για τη χώρα, στην πολιτική σκηνή της οποίας συνεχίζουν να κυριαρχούν ψεύτικες αντιπαραθέσεις μεταξύ δήθεν μνημονιακών και αντιμνημονιακών. «Κανένα μνημόνιο δεν θα χρειαζόμασταν τώρα, ούτε και στο μέλλον, αν είχαμε πράξει το αυτονόητο,αν πράξουμε το αυτονόητο, να δημιουργήσουμε ένα λειτουργικό, δημοκρατικό, διαφανέςκαι δίκαιο κράτος», είπε, τονίζοντας την ανάγκη ευρύτατων συναινέσεων για τηστήριξη κρίσιμων αποφάσεων που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου. Σημειώνοντας πωςτο μνημόνιο δεν καταργείται με άρθρα, «γιατί αν ήταν έτσι οι σημερινοίαντιμνημονιακοί της κυβέρνησης θα το καταργούσαν», αλλά πως καταργείται ότανφτάνει η χώρα στο σημείο να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και ναδανείζεται από τις αγορές με λογικά επιτόκια, ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε τις προοδευτικέςδυνάμεις του τόπου να αρθρώσουν υπεύθυνο λόγο. Για να ξεπεράσει, άλλωστε, ηχώρα την δύσκολη καμπή στην οποία βρίσκεται, επέμεινε ότι απαιτεί όχι μόνουπεύθυνη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της αλλά και ένα εθνικό, ελληνικόσχέδιο μεταρρυθμίσεων, που θα της δώσει τη δύναμη να σταθεί στις δικές της δυνάμεις.
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για το ότι δεν βρήκεούτε μία γραμμή στις 47 και πλέον σελίδες των προτάσεών της για μια μεγάληδιαρθρωτική μεταρρύθμιση, υποστήριξε ότι «εγκλωβίστηκε στην διαπραγμάτευσηεπιμέρους ζητημάτων του υπάρχοντος μνημονίου, υπερασπιζόμενη κόκκινες γραμμέςκαι όχι την μοναδική κόκκινη γραμμή που πρέπει να υπάρχει, την πραγματικήαλλαγή της χώρας».
Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμειςτου τόπου να κινητοποιηθούν από κοινού. «Αυτές τις κρίσιμες ώρες, θα έπρεπε να υπάρξουνπρωτοβουλίες, όπως και πνεύμα συλλογικής εθνικής αντιμετώπισης της δύσκοληςσυγκυρίας. Να επιδιωχθούν ευρύτατες συναινέσεις για τη στήριξη κρίσιμωναποφάσεων που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον,γίνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο φανερό, ότι από το δημόσιο διάλογοαπουσιάζει ο υπεύθυνος λόγος των πραγματικά προοδευτικών δυνάμεων του τόπου,του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του πολιτικούφιλελευθερισμού, της πολιτικής οικολογίας», είπε. Παρατηρώντας ότι τις τελευταίεςημέρες δύο πολιτικά κόμματα (σ.σ. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) που κινούνται στονπροοδευτικό χώρο εξέλεξαν νέες ηγεσίες, εξέφρασε την αποφασιστικότητα τουΚινήματος να συμβάλει στην ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων, τονίζοντας πάντωςπως μία κίνηση ηγεσιών και μόνο δεν αρκεί.
Ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνουςότι «ρήξη σε βάρος και στην πλάτη τουΕλληνικού λαού, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή», κάλεσε τους προοδευτικούςπολίτες της χώρας, είτε ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, είτε στη ΔΗΜΑΡ καιτο ΠΑΣΟΚ, είτε δηλώνουν πολιτικά άστεγοι, να στηριχθούν στο ‘προοδευτικόκεκτημένο’ που δημιουργήθηκε επί διακυβέρνησής του το 2009-2011 και ναπροχωρήσουν. «Απαιτείται συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας καιτου Ελληνικού λαού. Απαιτείται συνεννόηση για τη διαμόρφωση και άμεση υλοποίησηενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων. Απαιτείται οι παραγωγικές δυνάμεις τηςπεριφέρειες να μη μείνουν παθητικές. Να ακουστούν, να σχεδιάσουν, να δράσουν»,είπε, καλώντας τις προοδευτικές δυνάμεις να δείξουν ότι κανείς δεν περισσεύεισε αυτή την προσπάθεια. «Για τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού που βρέθηκαν μόνες τους στο επίκεντρο της προσπάθειας για να αντιμετωπιστεί η κρίση αποτελεί προτεραιότητα η ανασύνταξη του χώρου και η χάραξη ενός οδικού χάρτη για την προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας», είπε καλώντας όλους να ανταποκριθούν για να βγει η χώρα μία ώρα νωρίτερα από την κρίση.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στη Λάρισα:
 http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: