Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Η καρέκλα του Γιώργου και το κεφάλι του Χρυσοχοϊδη









Η καρέκλα του Γιώργου και το κεφάλι του Χρυσοχοϊδη
Τα δύο χρόνια του μνημονίου άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους και στο Γιώργο Παπανδρέου. Την τελευταία φορά που επισκέφτηκε συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Λατινική Αμερική, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, πήγε μετά το πολύωρο υπερατλαντικό ταξίδι (στο Μεξικό ήταν η συνεδρίαση) κατευθείαν σε γυμναστήριο των Βορείων Προαστίων, όπου πέρασε τρεις ώρες στο διάδρομο και τα όργανα.

Εμφανώς πιο καταβεβλημένος, αυτή τη φορά προτίμησε να αφήσει τη μέρα να περάσει πιο χαλαρά και κατέβηκε το μεσημεράκι στην Ιπποκράτους για να ενημερωθεί για τα δρώμενα και για ανταλλαγή απόψεων με τους στενούς συνεργάτες του.

Τα σπουδαία, τα άφησε για σήμερα, όπου το κατώφλι της Ιπποκράτους θα περάσουν για ειδική σύσκεψη ο στενός πολιτικός του φίλος και πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, ο γραμματέας του κόμματος κ. Μ. Καρχιμάκης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κ. κ. Π. Ευθυμίου και Χρ. Πρωτόπαπας και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Β. Έξαρχος. Τα σπουδαία για το Γιώργο εννοείται, είναι πρώτον και κύριο η κοινοβουλευτική ομάδα της επόμενης Πέμπτης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση Σκανδαλίδη, να εκλεγεί άμεσα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το θέμα για το Γιώργο ήταν να κερδίσει χρόνο τριών μηνών από τις συνεδριάσεις των Πολιτικών και Εθνικών Συμβουλίων, όχι να βρεθεί de facto εκτός εξουσίας την ερχόμενη εβδομάδα. Επόμενο είναι ότι παρά τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ερχόμενης Πέμπτης ο κ. Παπανδρέου θα επιμείνει στην τήρηση των αποφάσεων που παρατείνουν την παραμονή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Το δεύτερο, για το Γιώργο όμως όχι λιγότερο σημαντικό θέμα της ημερησίας διάταξης είναι η ΕΛΣΤΑΤ. Οπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ταχθεί υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής σε κάθε περίπτωση, κατά προτίμηση με διερεύνηση των στατιστικών στοιχείων όλης της δεκαετίας, στην ανάγκη όμως ακόμα και αν η ΝΔ επιμείνει η διερεύνηση να περιοριστεί στις ευθύνες του ιδίου και του Παπακωνσταντίνου. Και εδώ υπάρχει ένας υπολογισμός, όσο υπάρχει εξεταστική σε λειτουργία ούτε η βουλή μπορεί να κλείσει, ούτε το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει αρχηγό.

Το τρίτο, όχι λιγότερο σημαντικό θέμα είναι ο Χρυσοχοΐδης. Σε αυτό το θέμα ο Γιώργος θέλει να είναι σκληρός σε βαθμό παραδειγματισμού. Δεν θα διαγράψει το Χρυσοχοίδη, για να μην του δώσει τη διέξοδο ενός νέου σχήματος, προσανατολίζεται όμως να τον καταστρέψει ζητώντας του να παραιτηθεί από την κυβέρνηση. Βέβαια, αυτό είναι αρμοδιότητα του Παπαδήμου, όμως ο Γιώργος ήταν εκείνος που πρότεινε τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Αν δεν παραιτηθεί, θα του επιτεθούν ότι είναι κολλημένος με την καρέκλα του και η ανάλυση τους είναι, πως έξω από την κυβέρνηση ο Χρυσοχοΐδης δεν έχει στρατηγική για να αντιμετωπίσει την ηγεσία…


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: