Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Καταρχήν συμφωνία στην κυβέρνηση για τα εργασιακά, παραμένουν τα αγκάθια στις επικουρικές

Εν αναμονή των αποφάσεων των εταίρων

Ο υπουργός Εργασίας Τσαρλς Νταλάρα
Ο υπουργός Εργασίας Τσαρλς Νταλάρα (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Περιθώρια συνεννόησης και συμφωνίας για τα εργασιακά μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, διαφάνηκαν στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ενώ την Παρασκευή ο κ. Κουτρουμανης θα συζητήσει τα θέματα αυτά με την τρόικα.

Διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, διαφωνίες ωστόσο υπήρξαν σχετικά με τον 13ο και 14ο μισθό.

Αντίθετα παραμένει η απόκλιση απόψεων για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΛΑΟΣ δεσμεύθηκαν να στείλουν «τις εναλλακτικές προτάσεις τους για τα επικουρικά ταμεία έως το βράδυ της Πέμπτης», αλλά αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που διεξάγει το υπουργείο Εργασίας για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά θέματα.

Ο κ. Κουτρουμάνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία, μην αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο να χρειάζονται και περαιτέρω παρεμβάσεις.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δύο άλλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, τους κ.κ Νίκο Νικολόπουλο (ΝΔ) και Κώστα Κιλτίδη (ΛΑΟΣ) για την ατζέντα του υπουργείου Εργασίας στην διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών τόσο στα εργασιακά όσο και στο θέμα της επικουρικής ασφάλισης.

«Το γεγονός ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία των κομμάτων σε σχέση με τα θέματα που αφορούν τα εργασιακά είναι πολύ βασικό σημείο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, παρά το ότι τα κόμματα δεν θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή αν και το ζήτησα», δήλωσε μετά τη λήξη της συνάντησης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις απαιτήσεις των δανειστών, ο υπουργός Εργασίας αναγνώρισε ότι «υπάρχουν ανοιχτά θέματα που δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα των Κοινωνικών Εταίρων, όπως τα θέματα που αφορούν στο μη μισθολογικό κόστος».

Ο κ. Κουτρουμάνης πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να γίνει για τα θέματα αυτά μια συζήτηση με τους Κοινωνικούς Εταίρους και διευκρίνισε ότι μετά την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου «θα είμαστε σε θέση να δούμε αν πρέπει να υπάρχουν άλλα βήματα ή όχι».

«Νομίζω ότι οι κοινωνικοί εταίροι δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία του διαλόγου. Πρέπει να περιμένουμε, πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις τους και να δούμε από κει και μετά ποια είναι τα σημεία. Τότε θα είμαστε σε θέση να δούμε αν πρέπει να υπάρχουν άλλα βήματα ή όχι», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Στενεύουν τα περιθώρια για τις επικουρικές

Για το θέμα των επικουρικών συντάξεων, ο κ. Κουτρουμάνης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία και είπε ότι υπήρξε «δέσμευση των εκπροσώπων και των δύο κομμάτων να στείλουν εναλλακτικές προτάσεις μέχρι αργά το βράδυ».

Οι διαφωνίες στο θέμα μείωσης των επικουρικών συντάξεων παραμένουν, ενώ όπως έχει πολλάκις καταστεί σαφές, η λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους της επικουρικής Ασφάλισης αποτελεί προαπαιτούμενο για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Δεδομένου ότι η τρόικα βρίσκεται ήδη στην Αθήνα για τις σχετικές διαπραγματεύσεις είναι σαφές ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Στο πλαίσιο αυτό στη συνάντηση συμφωνήθηκε η συζήτηση για τις επικουρικές να συνεχιστεί έως αργά το βράδυ της Πέμπτης στο πλαίσιο της Τεχνικής Επιτροπής, που έχει συσταθεί από τα τρία κόμματα, ώστε να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις και να αποσαφηνισθούν οι προτάσεις των υπόλοιπων κομμάτων (ΝΔ και ΛΑΟΣ) που παράγουν ισοδύναμα αποτελέσματα με την πρόταση Κουτρουμάνη, η οποία προβλέπει μέση μείωση 15% και ενοποιήσεις των ταμείων σε ένα.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εργασίας έχει δηλώσει πως δεν θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για τα επικουρικά αν δεν υπάρξει συμφωνία όλων των κομμάτων, που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο κ. Νικολόπουλος απέδωσε την εμπλοκή που έχει σημειωθεί στο διάλογο για τις επικουρικές συντάξεις, στην άρνηση, όπως είπε, του υπουργείου Εργασίας να τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν, κατά την τελευταία συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στις 5 Ιανουαρίου.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχει παραγγελθεί η μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων», ούτε έχει εκτιμηθεί το κόστος, είπε ο κ. Νικολόπουλος και πρόσθεσε ότι «δεν έχουν δοθεί στη ΝΔ οι ισολογισμοί των Ταμείων για τα τελευταία τρία χρόνια, όπως είχε ζητηθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές βραχυχρόνιες λύσεις για την ταμειακή διευκόλυνση των Ταμείων, «πριν να προχωρήσει ο υπουργός στην 3η κατά σειρά μείωση των συντάξεων» και μεσοπρόθεσμες πολιτικές μετά από μελέτη και διάλογο.

Στο κείμενο των προτάσεων που καταθέτει η ΝΔ στο διάλογο αναφέρεται, ότι για την αναδιάρθρωση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης θα πρέπει να δρομολογηθούν λύσεις που να οδηγούν στην υιοθέτηση ανταποδοτικού συστήματος, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε ότι το κόμμα του θα επιμείνει στην ανάγκη της προστασίας των κατωτέρων επικουρικών συντάξεων αλλά διέψευσε ότι έθεσε οποτεδήποτε ως όριο τα 300 ευρώ.

Ο κ. Νικολόπουλος εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα καταλήξουν σε ένα κοινό πόρισμα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την άρνηση του κόμματος του να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είπε ότι «η ΝΔ δεν έχει θέση στη διαπραγμάτευση που κάνει ο υπουργός Εργασίας με την τρόικα».

«Πολύτιμη και ανεπανάληπτη» χαρακτήρισε τη σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων ο Κ.Κιλτίδης (ΛΑΟΣ) και εξέφρασε την ευχή, «κάτι αντίστοιχο να υπάρξει και για τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Κιλτίδης χαρακτήρισε «γόνιμο» το διάλογο και υποστήριξε ότι υπάρχει πεδίο επιτυχούς διαπραγμάτευσης.

Εξέφρασε τέλος την εκτίμηση, ότι το υπουργείο Εργασίας έχει διαμορφώσει ένα προσχέδιο μεταρρυθμίσεων, του οποίου τις λεπτομέρειες δεν γνωρίζει, αλλά πιστεύει ότι θα οριστικοποιηθεί, μόλις ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος.

Για τη διαφωνία που έχει προκύψει στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, τόνισε ότι για να υπάρξει πολιτική συμφωνία πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί σύγκλιση κατά την αποψινή συνάντηση των εμπειρογνωμόνων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: