Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Κλείνει μέσα στα επόμενα 24ωρα η συμφωνία για το PSI

Στο 3,6% με 3,8% το επιτόκιο


Ο Τσ. Νταλάρα και ο Ζαν Λεμιέρ του IIF αποχωρούν το βράδυ της Πέμπτης από το Μέγαρο Μαξίμου, συνάντηση στην οποία διαπιστώθηκε και η σύγκλιση που υπάρχει σε ό,τι αφορά το περίγραμμα της συμφωνίας
Ο Τσ. Νταλάρα και ο Ζαν Λεμιέρ του IIF αποχωρούν το βράδυ της Πέμπτης από το Μέγαρο Μαξίμου, συνάντηση στην οποία διαπιστώθηκε και η σύγκλιση που υπάρχει σε ό,τι αφορά το περίγραμμα της συμφωνίας (Φωτογραφία: ICON )


Φρανκφούρτη, Γερμανία
Θέμα ημερών φαίνεται ότι είναι το κλείσιμο της συμφωνίας για το PSI με το IIF, καθώς υπάρχει σύγκλιση και στο θέμα του επιτοκίου που θα έχουν τα νέα ομόλογα.

Την Πέμπτη, οι συζητήσεις της κυβέρνησης με το IIF επικεντρώθηκαν σε νομικά και τεχνικά θέματα. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν σήμερα και ενδεχομένως και το Σάββατο, καθώς στόχος είναι να κλείσει η συμφωνία, τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, υπάρχει πρόοδος και ελπίζουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής (σ.σ. την ερχόμενη Δευτέρα).

Το περίγραμμα της συμφωνίας «ίσως έχει ήδη μορφοποιηθεί» προσέθεσε.

Η Ευρωζώνη διά του επιτρόπου Όλι Ρεν άφησε την Πέμπτη για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η βοήθεια του δημόσιου τομέα προς την Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η πίεση των ιδιωτών πιστωτών προς αυτή την κατεύθυνση έχει αυξηθεί, καθώς επιμένουν ότι και άλλοι ομολογιούχοι και πο συγκεκριμένα η ΕΚΤ, ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, θα πρέπει να συμμετάσχουν στο «κούρεμα».

Στις 12:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος θα δει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και στις 4 το μεσημέρι τους επικεφαλής της τρόικας.

Ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον Τσ. Νταλάρα του IIF στις 6:30 το απόγευμα.

Μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές της θα συναφθεί πιθανόν αυτό το Σαββατοκύριακο, αν όχι σήμερα, δήλωσε την Παρασκευή απο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

«Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Αν όχι σήμερα, τότε κατά το Σαββατοκύριακο και κατά προτίμηση τον Ιανουάριο μάλλον, όχι το Φεβρουάριο», δηλαδή πριν από το βράδυ της Τρίτης, είπε. «Είμαστε πολύ κοντά», συμπλήρωσε.

Από το Νταβός επίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως δεν περιμένει μια «χρεοκοπία» της Ελλάδας.

Το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας το 2020, δεν πρέπει να ξεπερνά το 120% του ΑΕΠ της χώρας, πρόσθεσε ο υπουργός, στη διάρκεια ομιλίας του.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, καθώς η πρόταση των ιδιωτών πιστωτών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει το ελληνικό κρατικό χρέος στο 130% του ΑΕΠ.

Άκερμαν: Ζημίες 70%

Η προσφορά που έχει καταθέσει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, προβλέπει ζημίες 70% περίπου για τους ιδιώτες ομολογιούχους, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του IIF και διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν.

«Έχουμε καταθέσει στο τραπέζι μία πολύ ελκυστική προσφορά», είπε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο N-TV.

«Αυτές είναι ζημίες περίπου 70% που είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε» σημείωσε και προσέθεσε ότι «όλοι χρειάζεται να συνεισφέρουν» στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όταν ο κ. Άκερμαν αναφέρεται σε ζημίες 70%, μιλά για την καθαρή παρούσα αξία (net present value) και όχι την ονομαστική αξία των ομολόγων η οποία θα περικοπεί κατά 50%.

Εάν υποτεθεί ότι το προεξοφλητικό επιτόκιο θα είναι 9% και η διάρκεια των νέων ομολόγων 30 έτη, τότε για να έχουμε ζημίες NPV 70% περίπου (69% για την ακρίβεια), το κουπόνι των νέων ομολόγων θα πρέπει να είναι 3,6% με 3,8% σύμφωνα με την πρόταση του IIF.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεποπτικό δίκτυο CNBC, την Πέμπτη, ζήτησε μεγαλύτερη «αποφασιστικότητα» από την πλευρά του δημόσιου τομέα στις διαπραγματεύσεις.

«Χρειάζεται κάποιος από την πλευρά του δημόσιου τομέα που να μπορεί πραγματικά να πάρει μια απόφαση. Πλησιάζουμε σε αυτό, είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε. Νομίζω ότι έχουμε κάθε συμφέρον να υπάρξει λύση τις επόμενες μέρες» σημείωσε.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: