Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Σκληρές οι διαπρατεύσεις με την τρόικα για το νέο δάνειο, ομολογεί ο Ευ.Βενιζέλος

Ασφυκτικές πιέσεις

Υπό «σκληρό συσχετισμό δυνάμεων» οι διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο, λέει ο Ευ.Βενιζέλος
Υπό «σκληρό συσχετισμό δυνάμεων» οι διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο, λέει ο Ευ.Βενιζέλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ανένδοτοι στις απαιτήσεις τους για επώδυνα μέτρα και βίαιες ανατροπές στα εργασιακά προκειμένου να συναινέσουν στην παροχή του νέου δανείου προς την Ελλάδα εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των δανειστών. Ενδεικτικές της άτεγκτης στάσης τους είναι οι δηλώσεις των υπουργών που συναντήθηκαν με την τρόικα. Ο Ευ.Βενιζέλος μιλά για «πολύ δύσκολη και λεπτή διαπραγμάτευση», η οποία μάλιστα διεξάγεται υπό «σκληρό συσχετισμό δυνάμεων».

Από την πλευρά του, ο Γ.Κουτρουμάνης -που αντιμετώπισε τις ασφυκτικές πιέσεις για μείωση κατώτατου, 13ου και 14ου μισθού- έφτασε να πει πως «το θέμα είναι πλέον πολιτικό», παραπέμποντας στον πρωθυπουργό.

Πρόκειται για «πολύ δύσκολη και πάρα πολύ λεπτή διαπραγμάτευση» ανέφερε ο Ευ.Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τους αξιωματούχους το απόγευμα της Παρασκευής, επαναλαμβάνοντας πως «τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης για τη χώρα, δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση μετά τη συμφωνία, μετά τις υπογραφές, μετά την ψήφο του Κοινοβουλίου».

Ο υπουργός έκανε λόγο για «σκληρό συσχετισμό» δυνάμεων, λέγοντας πως «υπάρχουν συγκεκριμένες αντιλήψεις που κυριαρχούν και στην Ευρώπη και διεθνώς, και όταν κάποιος δανείζεται, όταν κάποιος ζητά και οι άλλοι είναι αυτοί που δανείζουν και του δίνουν, βρίσκεται βεβαίως σε δύσκολη θέση».

«Κάνουμε αυτή τη διαπραγμάτευση έχοντας στο μυαλό μας το εθνικό συμφέρον, το μέλλον των παιδιών μας, έχοντας στο μυαλό μας κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα με τα προβλήματά του» συνέχισε ο Ευ.Βενιζέλος, λέγοντας πως «στο μυαλό μας είναι ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο επαγγελματίας, ο νέος που ψάχνει να βρει μια δουλειά. Όλη η ελληνική κοινωνία είναι μέσα στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων. Προσπαθούμε να την εκπροσωπήσουμε και να μεταφέρουμε την αγωνία της».

«Αλλά πρέπει όλα να τα κάνουμε με αξιοπρέπεια και με υπερηφάνεια γιατί το πρώτο που βρίσκουμε απέναντί μας ως αντίπαλο είναι η κακή εικόνα για τη χώρα, τα αρνητικά στερεότυπα που δυστυχώς έχουμε καλλιεργήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και μόνοι μας. Αυτό πρέπει να σπάσει. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την υπερηφάνεια του έθνους και θα το πετύχουμε» κατέληξε ο Ευ.Βενιζέλος.

Όσον αφορά ιδιαίτερα το καυτό ζήτημα των εργασιακών, η επόμενη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, ενώ θα προηγηθεί συνάντηση της γγ του υπουργείου, Άννας Στρατινάκη, με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας προκειμένου να γίνει η τεκμηρίωση θέσεων που διατυπώθηκαν κατά στη συνάντηση της Παρασκευής.

Η τρόικα ζητά το αργότερο ως τη Δευτέρα να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις για μειώσεις στον κατώτερο μισθό, κατάργηση ή δραστική περικοπή των δώρων και αλλαγή των κανονισμών εργασίας που περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις των τραπεζών και των ΔΕΚΟ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: