Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Κατατέθηκε το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου

Κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλή το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου, που φέρνει αρκετές ανατροπές στο ισχύον σύστημα φορολόγησης και έχει στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Το νέο ν/σ φέρνει νέα φορολογική κλίμακα, τεκμήρια ελάχιστου εισοδήματος, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, περικοπές στις φοροαπαλλαγές καθώς και τομές στην φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Εντός της εβδομάδας το σ/ν που φέρει τον τίτλο «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.

Στο κεφάλαιο της φορολογίας εισοδήματος αναφέρονται μεταξύ άλλων: η νέα φορολογική κλίμακα, η εισαγωγή κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων από την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, ο προσδιορισμός ελαχίστου εισοδήματος με χρήση τεκμηρίων, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης καθώς και των φοροαπαλλαγών με εξαίρεση μόνον στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ο λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων καθώς και η ενθάρρυνση επαναπατρισμού κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, όσον αφορά τη νέα φορολογική κλίμακα, για εισοδήματα πάνω των 100.000 ευρώ θα υπάρξει φορολόγηση κατά 45%. Επίσης, θα υπάρξει σταδιακή εφαρμογή του πόθεν έσχες για όλους, αρχής γενομένης από τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, όσον αφορά το αφορολόγητο, μέχρι τις 6.000 ευρώ εισόδημα δεν θα απαιτείται προσκόμιση αποδείξεων για να εξασφαλιστεί το αφορολόγητο. Μέχρι τις 12.000 θα απαιτείται προσκόμιση αποδείξεων κατά 6% και μέχρι τις 24.000 κατά 10%.

Η μη έκδοση αποδείξεων θα θεωρείται ποινικό αδίκημα και οι επιχειρήσεις που συλλαμβάνονται να μην έχουν εκδώσει απόδειξη κατ' επανάληψη απειλούνται ακόμη και με λουκέτο.

Όσον αφορά τον λογιστικό προσδιορισμό των επαγγελμάτων που μέχρι τώρα φορολογούνταν βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος (π.χ. ταξί, λαϊκές και περίπτερα), το καθεστώς αλλάζει από 1.1.2011. Όσον αφορά τα πρατήρια βενζίνης, υποχρεούνται στην καταβολή αποδείξεων από την 1η Απριλίου.

Σημαντικές αλλαγές και στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Προβλέπεται φορολόγηση 20% επί των εσόδων της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας, φορολόγηση κατά 5% επί των δωρεών ακινήτων και 10% επί των δωρεών μετρητών.

Επίσης, ορίζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου, καθώς θα προβλέπεται εξόφληση με μηνιαίες δόσεις και θα προσφέρεται έκπτωση στις προσαυξήσεις.

Όσον αφορά στη φορολογία ακίνητης περιουσίας γίνονται αναφορές στην αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από προοδευτικό φόρο ακίνητης περιουσίας, στο νέο καθεστώς μεταβιβάσεων και δωρεών, στη φορολόγηση των off shore εταιρειών και στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Στον τομέα της φορολογίας επιχειρήσεων γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων στο διαχωρισμό των φορολογητέων κερδών σε μη διανεμόμενα και διανεμόμενα κέρδη, στη φορολόγηση παροχών σε είδος προς εταιρικά στελέχη, στην επέκταση του ΦΠΑ, στην κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών.

Τέλος, στον τομέα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής μεταξύ άλλων μνημονεύονται οι επαγγελματικοί λογαριασμοί, η συγκρότηση περιουσιολογίου, οι διασταυρώσεις στοιχείων, η ηλεκτρονική διασύνδεση του υπουργείου Οικονομικών, οι έλεγχοι με βάση κριτήρια κινδύνου, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, την εισαγωγή, παντού, ταμειακών μηχανών, στα κίνητρα για την αποκάλυψη διαφθοράς και φοροδιαφυγής, στην κατάσχεση για χρέη προς το δημόσιο κ.α.
nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: