Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Νέκρωσε η αγορά, “εξαφανίστηκαν” τα φέσια!

Το 60% των Ελλήνων χρωστά στις τράπεζες, αλλά...

Λύθηκαν τα προβήματα με τα φέσαι στην αγορά, πολύ απλά γιατί όταν ...δεν υπάρχει αγορά, δεν υπάρχουν και φέσια!

Είναι όντως εντυπωσιακό – αλλά και εξηγείται απόλυτα από το ότι έχουν νεκρώσει τα πάντα στην αγορά – το ότι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τειρεσία, η αξία 21.703 ακάλυπτων επιταγών ανήλθε στα 215,189 εκατ. ευρώ, με μείωση 82,38% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2009. 

Το ίδιο διάστημα, η αξία 18.944 απλήρωτων συναλλαγματικών διαμορφώθηκε στα 35,393 εκατ. ευρώ, με μείωση 48,92%.

Οι Έλληνες , πάντως, όσο κι αν έχουν περιορίσει την κατανάλωση, χρωστούν για τα ακλά στις τράπεζες.

Σύμφωνα με έρευνα της Καπα Resarch που παρουσιάστηκε στην ημερίδα για τους καταναλωτές, xρέη από κάρτες και δάνεια έχουν 6 στους 10 Έλληνες, ενώ οι δύο στους 10 δεν μπορούν να αποπληρώσουν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές καρτες. 

Από την έρευνα προκύπτει ότι ληξιπρόθεσμες οφειλές για την κάλυψη καθημερινών αναγκών προς επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ,ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), δήλωσε ότι έχει ποσοστό 9,8%, για κοινόχρηστα το 4,5% και για ενοίκιο το 3,1% του δείγματος. 

Επιπλέον, η δημιουργία των χρεών προέκυψε για τους τρεις στους δέκα πολίτες μέσα από την αγορά καταναλωτικών ειδών και υπηρεσιών, για τους δύο στους δέκα από την ανάγκη κάλυψης έκτακτων αναγκών (λόγοι υγείας, απώλεια εργασίας, μετακόμιση) ενώ ένα ποσοστό 13,9% των καατανλωτών δανείστηκε επειδή το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκούσε για την κάλυψη βασικών αναγκών. 

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα χρέη δημιουργούν ή επιτείνουν σε 6 στους 10 καταναλωτές, άγχος, ανασφάλεια και νευρικότητα.
Είναι χαρακτηγριστοικό ότι ποσοστό 26,9% δήλωσε διατάραξη των οικογενειακών ή των φιλικών σχέσεων, 2 στους 10 δήλωσαν ότι τους δημιουργούν προβλήματα υγείας και 1 στους 10 προβλήματα στην εργασία. 

Σε σχέση, τώρα, με το μηνιαίο εισόδημά, το 61,9% των δανειοληπτών καταβάλλει έως και το 40% του εισοδήματός του για να καλύψει τη μηνιαία δόση δανείων και πιστωτικών καρτών ενώ πάνω από 60% δίνει το 16% και από 41-60% το 18,5%.

Ωστόσο σημαντικό ποσοστό άνω του 30% δηλώνει ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να μην μπορεί να είναι συνεπείς στους επόμενους 12 μήνες παρά το γεγονός ότι σήμερα εξυπηρετεί το χρέος του ενώ όχι και τόσο πιθανό δήλωσε ότι το θεωρεί το 33,2%.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα στην πληρωμή των χρεών του ανταποκρίνεται ποσοστό 66,1% των καταναλωτών, με καθυστέρηση ένα μήνα 17,8% ενώ με καθυστέρηση από 1-3 μήνες το 8%.

Σημειώνεται ότι σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες καταγράφονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις αφού 8 στους 10 δήλωσαν ότι καθυστερούν στα στεγαστικά η καθυστέρηση είναι 14,3%.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: