(από ΤΑ ΝΕΑ)
Το πακέτο στήριξης της Ελλάδας από τους εταίρους της, ύψους 25 δισ. ευρώ, θα τεθεί σήμερα στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ οι διαπραγματεύσεις γύρω από το περιεχόμενό του παρέμεναν σκληρές όλο το Σαββατοκύριακο, κλιμακώνοντας την αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης. Τα 25 δισ. ευρώ αντιστοιχούν περίπου στις δανειακές... ανάγκες της χώρας το επόμενο δίμηνο, τις οποίες η κυβέρνηση υποχρεώνεται μέχρι στιγμής να καλύπτει με απαγορευτικά υψηλά επιτόκια. Οι πληροφορίες χθες συνέκλιναν στο ότι το σχέδιο έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί, όμως δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι λεπτομέρειές του, καθώς η Γερμανία και δευτερευόντως η Ολλανδία εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις. Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει επί της αρχής, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ εχθρική προς την ιδέα στήριξης της Ελλάδας κοινή γνώμη, καθώς και με τον κίνδυνο προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριό της, αφού η διάσωση χώρας του ευρώ από χρεοκοπία απαγορεύεται από τους κανόνες της ευρωζώνης.
Έτσι, ενώ διασταυρωμένες πληροφορίες ανέφεραν την περασμένη Παρασκευή ότι υπάρχει πολιτική συμφωνία επί του σχεδίου, η αναζήτηση λύσεων στα γερμανικά αυτά προβλήματα εκτιμάται ότι κράτησε ανοιχτό το παζάρι σε κοινοτικό επίπεδο ώς την τελευταία στιγμή.
Η επιβολή αυστηρών όρων που θα συνοδεύουν την όποια βοήθεια θα είναι το όπλο με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να καθησυχάσει την κοινή της γνώμη, αλλά το περιεχόμενο των όρων δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί και κάποιες γερμανικές ιδέες προκαλούν ανατριχίλα, όχι μόνο στην Ελλάδα. Η πρόταση να επιβάλλονται ποινές στα κράτη- μέλη που ξεφεύγουν από τη δημοσιονομική πειθαρχία συναντά την αντίρρηση ακόμη και της Γαλλίας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε πρότεινε, εξάλλου, μέχρι και την αφαίρεση ψήφου από τα “απείθαρχα” κράτη, αλλά και την εσχάτη ποινή της έξωσης από την ευρωζώνη για τους συστηματικούς παραβάτες.
Παράλληλα, η Γερμανία αναζητά κατάλληλη νομική φόρμουλα για να αποτραπεί ο κίνδυνος προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Εν όψει αυτών των συνθηκών αβεβαιότητας, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών προσπαθούσε χθες να υποβαθμίσει τις προσδοκίες για τη σημερινή συνάντηση. Η εκπρόσωπος Τύπου του δήλωσε ότι η Ελλάδα ζητά “πολιτική στήριξη, όχι χρήματα” και ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν περιμένει συγκεκριμένη απόφαση από το σημερινό Συμβούλιο.
Ακόμη, κυβερνητικές πηγές επέμεναν ότι εν ανάγκη, αν η κοινοτική αλληλεγγύη δεν πάρει συγκεκριμένη μορφή, η Ελλάδα θα καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εξασφαλίσει τον δανεισμό που χρειάζεται με ανεκτούς όρους. Όμως, την ίδια ώρα κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι οι Βρυξέλλες δεν θα ανακοινώσουν συγκεκριμένη μορφή βοήθειας αν η Αθήνα δεν τη ζητήσει πρώτη, κάτι που επίσης φαίνεται πως αποτέλεσε στοιχείο διαπραγμάτευσης των τελευταίων ημερών.
Πάντως, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κ. Κρ. Λαγκάρντ δήλωσε το Σάββατο ότι δεν αναμένει να ληφθεί καμία απόφαση σήμερα για βοήθεια προς την Ελλάδα, γιατί κάτι τέτοιο είναι πρώιμο. Αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μπιλντ», που δημοσιεύεται σήμερα, ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και έτσι «δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν αποφάσεις για οικονομική βοήθεια». Σύμφωνα, εξάλλου, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν κ. Τζ. Τοντ, «η Επιτροπή είναι έτοιμη να δράσει αν παραστεί ανάγκη. Η τεχνική προετοιμασία συνεχίζεται, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Τα υπόλοιπα είναι φήμες».
Το σχέδιο Ρεν
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν παρουσίασε την Πέμπτη σε συνάντηση των επιτρόπων έγγραφο με συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τη δημιουργία εργαλείου στήριξης της Ελλάδας. Αυτό θα γίνει μέσω διακρατικής χρηματοδότησης και με κεντρική διαχείριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ίδιο περίπου περιέγραφε με λεπτομέρειες στη σαββατιάτικη έκδοσή του ο «Γκάρντιαν», ενώ ανάλογα δημοσιεύματα είχαν οι «Λε Μοντ», «Λε Φιγκαρό», «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και «Σάντεϊ Τέλεγκραφ».
fimotro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου