Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Η Κομισιόν κάλεσε την Αγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Κύπρου

Ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Στέφαν Φίλε κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα πλοία και τα αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει των υποχρεώσεών που απορρέουν από τις συμφωνίες της με την ΕΕ καθώς και να συνεχίσει τις προσπάθειες προσέγγισης με την Αρμενία.

"Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω τη σπουδαιότητα που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην ανάγκη να εκπληρώσει η Τουρκία πλήρως το πρόσθετο πρωτόκολλο (της τελωνειακής ένωσης) και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο", είπε ο επίτροπος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στην Αγκυρα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του δεν πρέπει να δυσχερανθούν από "πολιτικά προβλήματα που δεν έχουν άμεση συνάφεια με την ενταξιακή διαδικασία, όπως η Κύπρος".

Ο Στέφαν Φίλε εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες συμφιλίωσης της Τουρκίας με την Αρμενία, παρατήρησε ωστόσο ότι, ότι "ως άτομο προερχόμενο από την πρώην Τσεχοσλοβακία, νυν Τσεχική Δημοκρατία, γνωρίζω ότι η πολιτικοποίηση της ιστορίας δυσχεραίνει τη συμφιλίωση".

Ο Στέφαν Φίλε πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον επικεφαλής των τούρκων διαπραγματευτών με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγκίς και αύριο Τρίτη θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: