Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Έκθεση ΟΟΣΑ για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της Ελλάδας

Τη συμβολή του υπουργείου Εξωτερικών στις “περιβαλλοντικές επιδόσεις” της Ελλάδας, ανέπτυξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, τονίζοντας ότι αιχμή της οικονομικής διπλωματίας πρέπει και μπορεί να είναι η ”πράσινη” διπλωματία, με θετικές επιπτώσεις για το περιβάλλον στην ευρύτερη γειτονιά μας, αλλά και για την ελληνική οικονομία στη σημερινή, δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης του ΟΟΣΑ “για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της Ελλάδας στη δεκαετία 2000-2009”, ο κ. Κουβέλης είπε ότι “μια από τις σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης είναι να στραφούμε όσο πιο δυνατά μπορούμε σε μια εξωστρεφή πολιτική, με αιχμή του δόρατος την πράσινη διπλωματία”.

“Έχουμε και τους φυσικούς πόρους και την τεχνογνωσία, ώστε να γίνουμε ένας από τους σημαντικούς παίχτες στην ευρύτερη περιοχή μας”, τόνισε και ανέφερε ότι στον σχεδιασμό του υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι η συνεργασία με τα νέα μέλη της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, με αμοιβαίο όφελος σε τομείς όπως η διαχείριση των υδάτινων πόρων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στον δεύτερο κύκλο ενδιαφέροντος, βρίσκονται οι χώρες με ευρωπαϊκή προοπτική, των Δυτικών Βαλκανίων με το όραμα του “2014” και η Τουρκία. “Στην προσπάθεια των χωρών αυτών να αποκτήσουν το κοινοτικό κεκτημένο στα περιβαλλοντικά θέματα, αναπτύσσονται και άλλες μορφές συνεργασίας”, είπε ο κ. Κουβέλης.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη για προστασία της βιοποικιλότητας, στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και ενέργειας. Ειδικά για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, είπε ότι “μετά τα μη ικανοποιητικά αποτελέσματα της Κοπεγχάγης, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες για τις περιοχές της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας για μια συνολική πρόταση διαχείρισης του περιβάλλοντος με την οποία να πάμε στον επόμενο σταθμό, το Μεξικό”.

Πέραν των συνεργειών σε πολιτικό επίπεδο, ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην οικονομική διπλωματία, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε συμπράξεις και να διεκδικήσει η Ελλάδα τον δικό της ρόλο, έχοντας ως καλό εργαλείο την πράσινη διπλωματία, “όταν μάλιστα η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η πράσινη ανάπτυξη θέλει να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας”.

Ως προς την αναπτυξιακή συνεργασία, είπε ότι το κομμάτι που αφορά τη συνεργασία με τις ΜΚΟ τις χρονιές του 2008 και του 2009 απορρόφησε 50-60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ το σύνολο που παρέχεται διακυβερνητικά από την Ελλάδα έχει φτάσει σχεδόν τα 500 εκατομμύρια ευρώ και “δυστυχώς θα παραμείνει εκεί λόγω των οικονομικών συνθηκών, αν και θα έπρεπε να διπλασιαστεί για να φτάσουμε τους στόχους μας απέναντι στον ΟΟΣΑ”.

Γι' αυτό δεσμευόμαστε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα, πρόσθεσε, έχοντας και εδώ οδηγό την πράσινη ανάπτυξη, με εφαρμογές σε πολλούς τομείς, όπως η αγροτική παραγωγή, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η διαχείριση περιβάλλοντος.

Ο κ. Κουβέλης καλωσόρισε τις υποδείξεις του ΟΟΣΑ , τις οποίες “πρέπει να κάνουμε πολιτικές”, αναγνώρισε τη δουλειά που έγινε από τον πρώην υφυπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλογιάννη, που μετείχε στην εκπόνηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ και τόνισε τη συνεχή συνεργασία και τον συντονισμό με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και την Τίνα Μπιρμπίλη, που οργάνωσε τη σημερινή εκδήλωση.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: