Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Η Κομισιόν ξεκινάει έρευνα για τα CDSs

Στο «στόχαστρο» 16 κορυφαίες τράπεζες


http://img.protothema.gr/1E1030932CB952692AB6CFBBF091CE47.jpg
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την έναρξη δύο αντιμονοπωλιακών ερευνών στην αγορά των CDS, μια έρευνα που βάζει στο στόχαστρο της συνολικά 16 επενδυτικές τράπεζες.

Σε πρώτη φάση θα διερευνηθεί το κατά πόσον οι συγκεκριμένες τράπεζες, δηλαδή οι JPMorgan, Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sahcs, HSBC, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, Wells Fargo, Credit Agricole και Societe Generale, αλλά και η εταιρεία Markit που παρέχει τα στοιχεία για την αγορά των συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου, εκμεταλλεύονται τη "δεσπόζουσα θέση" τους στην αγορά.

Με δυο λόγια η Κομισιόν ερευνά κατά πόσον έχουν παραβιαστεί οι αντιμονοπωλιακοί κανονισμοί της.

Σε δεύτερη φάση η έρευνα αφορά σε 9 από τις 16 τράπεζες αλλά και την ICE Clear Europe (το κορυφαίο γραφείο συμψηφισμού - clearing house) για τα CDS στην Ευρώπη. Στόχος αυτής της έρευνας να εξακριβωθεί κατά πόσον ισχύουν προνομιακά τιμολόγια από την ICE προς τις τράπεζες με αποτέλεσμα να ζημιώνεται ο ανταγωνισμός.

Ενδεικτική της στάσης των ευρωπαϊκών αρχών είναι και η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, σύμφωνα με τον οποίο δεν αμφισβητείται η χρησιμότητα των CDS για τις χρηματοοικονομικές αγορές και για την οικονομία γενικότερα, αλλά δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει πως το trading των cds έχει "αρκετές αναποτελεσματικότητες που δεν μπορούν να λυθούν μόνο με ρυθμιστικές κινήσεις"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: