Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Εξόφληση των οφειλών του ΟΠΑΔ μέσα σε 45 ημέρες προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία

Για την ομαλή χορήγηση των φαρμάκων

(φωτ.αρχείου)
(φωτ.αρχείου) (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την εξόφληση των οφειλών του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς μέσα σε 45 ημέρες και την άμεση καταβολή του μεγαλύτερου μέρους των άλλων οφειλών με σκοπό την ομαλή χορήγηση των φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους προωθεί τα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας με τροπολογία που κατέθεσαν την Παρασκευή στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει ότι εντός 45 ημερών από την υποβολή του λογαριασμού θα εξοφλεί ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου τις οφειλές του προς τους φαρμακοποιούς ενώ άμεσα θα καταβάλει το 90% απαιτήσεων που έχουν άλλοι προμηθευτές «ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή χορήγηση παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του».

Οι ρυθμίσεις που υιοθετούνται έχουν αναδρομική ισχύ από τις 2 Μαρτίου 2011.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, η καταβολή των οφειλομένων «γίνεται με έκδοση χρηματικού εντάλματος μετά από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, που διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Π.Α.Δ».

«Η θεώρηση του εντάλματος γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία του Επιτρόπου του
Ελεγκτικού Συνεδρίου», αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας που θα ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που αναμένεται να ψηφιστεί εντός της προσεχούς εβδομάδας.

«Αν κατά τον έλεγχο και την εκκαθάριση των λογαριασμών προκύψει τελικό ποσό
μικρότερο του αιτηθέντος και εξοφληθέντος, η διαφορά παρακρατείται από τους
επόμενους λογαριασμούς των προμηθευτών».

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης να έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, να ελέγχουν την εφαρμογή της φαρμακευτικής και υπόλοιπης νομοθεσίας που αφορά την υγειονομική περίθαλψη, αλλά και να επιβάλουν κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής της.

Η αρμοδιότητα του ελέγχου της επιβολής των κυρώσεων, σύμφωνα με την τροπολογία, ασκείται από το Συντονιστικό Συμβούλιο Παροχών Υγείας, στο οποίο διαβιβάζονται αιτιολογημένες οι σχετικές εκθέσεις.

Παράλληλα κατατέθηκε τροπολογία για την λειτουργία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για τις απορροφήσεις θυγατρικών εταιρειών των τραπεζών από τις ίδιες και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: