Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Σύζυγοι ανακηρύχθηκαν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ

Γιορτή στο Λονδίνο


To ζευγάρι αντάλλαξε τους όρκους χωρίς ούτε ένα κόμπιασμα
To ζευγάρι αντάλλαξε τους όρκους χωρίς ούτε ένα κόμπιασμα (Φωτογραφία: Reuters )
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ολοκληρώθηκε η τελετή του γάμου του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλτον στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο κεντρικό Λονδίνο. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έφτασε στο Αββαείο μαζί με τον αδελφό του και κουμπάρο Χάρι. Οι καλεσμένοι -ανάμεσά τους η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Κάρολος και μέλη βασιλικών οικογενειών, διασημότητες και αθλητές- είχαν λάβει από νωρίς στις θέσεις τους. Την ίδια ώρα, χιλιάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί στους γύρω δρόμους, προκειμένου να δουν το πριγκιπικό ζεύγος

Δείτε ζωντανά τη μετάδοση παρακάτω σε αυτή τη σελίδα.

Στο Αββαείο του Ουέστμινστερ έφτασε πρώτος ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, μαζί με τον αδελφό του και κουμπάρο του, Χάρι.

Στη 13:00 το μεσημέρι έφτασε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και η Κέιτ Μίντλτον, η οποία επέλεξε ένα φόρεμα με δαντέλα και τα μαλλιά ριχτά.

Λίγο μετά τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, έφτασε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ ο πατέρας του γαμπρού, πρίγκιπας Κάρολος, μαζί με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Στη συνέχεια, αφίχθη η βασίλισσα Ελισάβετ, μαζί με τον σύζυγό της Δούκα του Εδιμβούργου.

Στις 13:20 ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντεμπουρι ανακήρυξε συζύγους τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον. Το ζευγάρι αντάλλαξε τους όρκους χωρίς ούτε ένα κόμπιασμα.

Στις 14:09, οι νεόνυμφοι βήγακν από το Αββαείο για να ξεκινήσουν την πορεία προς το Μπάκιγχαμ.

Ανάμεσα στους 1.900 καλεσμένους που πήραν τις θέσεις τους στο Αββαείο του Ουέστμινστερ βρίσκονται, εκτός των Ευρωπαίων γαλαζοαίματων, και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και η σύζυγός του Βικτόρια, ο Έλτον Τζον, ο Τσαρλς Σπένσερ, αδελφός της Νταϊάνα, καθώς και η Τσέλσι Ντέιβι, σύντροφος του πρίγκιπα Χάρι που είναι κουμπάρος στον γάμο του αδελφού του.

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στους δρόμους, όπου, μετά τον γάμο, θα πραγματοποιηθεί η πομπή του ζεύγους προς το Μπάκιγχαμ. Την ώρα της τελετής το πλήθος υπολογίζεται πως αριθμούσε 600.000 άτομα.

Το βράδυ της Πέμπτης ο πρίγκιπας Γουίλιαμ πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική βόλτα κοντά στο παλάτι, προκειμένου να συναντήσει ανθρώπους που έχουν κατασκηνώσει στην περιοχή, περιμένοντας να παρακολουθήσουν το μεγάλο γεγονός.Στις ευχές των παρευρισκομένων απαντούσε: «Το μόνο που έχω να κάνω είναι να πω σωστά τα λόγια μου».

Η πομπή ανέδειξε τα εμβληματικά σημεία του Λονδίνου: Το Αββαείο του Ουέστμινστερ, το Κοινοβούλιο και το Μπιγκ Μπεν, το Κενοτάφιο των Πεσόντων, την πρωθυπουργική κατοικία και τη συνοικία των κυβερνητικών κτιρίων, το Ουάιτχολ, το The Mall, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ και το Clemens House (την επίσημη κατοικία του πρίγκιπα Γουίλιαμ).Σύμφωνα με στοιχεία της Σκότλαντ Γιάρντ περίπου 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός, ενώ οι 900 από αυτούς θα έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της γαμήλιας πομπής.

Τρία άτομα συνελήφθησαν λίγο πριν το γάμο στο νότιο Λονδίνο ως ύποπτοι, τους οποίους η αστυνομία θεώρησε ύποπτους ότι μπορεί να προκαλέσουν «μπελάδες». Πρόκειται για δύο άνδρες 68, 45 και μία γυναίκα 60 ετών.

Περισσότερα από 5.500 πάρτι δρόμου θα διεξαχθούν σε ολόκληρη την Βρετανία. Δεξίωση διοργανώνει και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Περίπου 650 καλεσμένοι έχουν προσκληθεί σε δεξίωση στο Παλάτι, ενώ περίπου 300 στενοί φίλοι του ζεύγους θα παραστούν σε δείπνο που παραθέτει ο Πρίγκιπας Κάρολος και για βραδιά ντίσκο.

Η Βασίλισσα και ο σύζυγός της θα φύγουν για το Σαββατοκύριακο μετά τη μεσημεριανή δεξίωση και δεν θα είναι παρόντες στον λόγο του πρίγκιπα Χάρι που είναι κουμπάρος στον γάμο.

Όσο για το τυπικό της τελετής, αυτό δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, και δείχνει πως η Κέιτ θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Νταιάνα: Θα ορκιστεί «να αγαπά, να υποστηρίζει, να τιμά και να τηρεί» τον πρίγκιπα Γουίλιαμ -αλλά όχι «να τον υπακούει».

Η λίστα των καλεσμένων


Στον γάμο της χρονιάς έχουν προσκληθεί, εκτός από τα μέλη των ευρωπαϊκών βασιλικών οικογενειών, και σεΐχηδες, εμίρηδες, εξήντα αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί (ανάμεσά τους και η Αυστραλή πρωθυπουργός) και ο σερ Τζον Μέιτζορ, ως «ειδικός κηδεμόνας» του Γουίλιαμ και του Χάρι μετά το θάνατο της Νταϊάνα.

Καλεσμένη ήταν και η Μάργκαρετ Θάτσερ, της οποίας όμως η αδύναμη υγεία δεν θα της επιστρέψει να παραστεί. Ο δε διάδοχος του θρόνου του Μπαχρέιν, πρίγκιπας Σαλμάν, ενημέρωσε την Κυριακή πως θα αναγκαστεί να αρνηθεί την πρόσκληση, λέγοντας πως «δεν θα ήθελε η κατάσταση στο βασίλειό του [δηλαδή, η άγρια καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων] να αμαυρώσει το χαρμόσυνο γεγονός».

Τελευταία στιγμή το Λονδίνο απέσυρε την πρόσκληση για το γάμο που είχε αποστείλει στον Σύρο απεσταλμένο, εξαιτίας της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων στη χώρα. «Η παρουσία του Σύρου πρέσβη θα ήταν απαράδεκτη» ανέφερε το Φόρειν Όφις.

Πρόσκληση δεν έλαβαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ δεν προσκλήθηκαν ούτε οι πρώην πρωθυπουργοί Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν.

Απών από τον γάμο και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν έλαβε πρόσκληση.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: