Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΧΑΝΕΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΦΙΛΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Ρεπορτάζ : Κώστας Ντελέζος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Βορά για τους ιδιώτες γίνεται η τεράστια ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) λόγω της πρωτοφανούς ολιγωρίας της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), η οποία τα τελευταία έξι χρόνια δεν κατάφερε να αξιοποιήσει ούτε ένα από τα τουριστικά φιλέτα! Oλόκληρη η περιουσία του ΕΟΤ από το 2000 και μετά έχει περιέλθει στην ΕΤΑ, η οποία είχε...
αποκλειστική αποστολή την αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων μέσω της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων. Στόχος ήταν, μέσω αυτών των επενδύσεων, να εμπλουτιστεί το εθνικό τουριστικό προϊόν προσελκύοντας και νέες κατηγορίες τουριστών. Από το 2004 όμως η ΕΤΑ δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει κανένα από τα μεγάλα προγράμματα ιδιωτικοποίησης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η αξιοποίηση των μεγάλων εκτάσεων στην Ανάβυσσο και την Αφάντου Ρόδου και η δημιουργία συνεδριακού κέντρου στο Ελληνικό. Προχώρησαν μόνο η ιδιωτικοποίηση του καζίνου της Κέρκυρας και οι παραχωρήσεις περιουσιακών στοιχείων, κυρίως ετοιμόρροπων μονάδων «Ξενία» και ιαματικών πηγών. Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑ περιλαμβάνει περισσότερα από 70.000
στρέμματα γης και 371 ακίνητα φιλέτα του ΕΟΤ σε όλη την Ελλάδα διατηρώντας επ΄ αυτών δικαιώματα αξίας άνω των 380 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες από αυτές τις εκτάσεις ανήκαν σε ιδιώτες και απαλλοτριώθηκαν από το Δημόσιο το διάστημα από το 1960 έως το 1973, «με κύριο σκοπό την τουριστική αξιοποίησή τους, προς όφελος του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας». Το ελληνικό Δημόσιο είχε απαλλοτριώσει τα οικόπεδα των ιδιωτών με σκοπό να τα ενώσει με δημόσια ακίνητα και να τα χρησιμοποιήσει για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας τις δεκαετίες που θα ακολουθούσαν.
Ωστόσο, οι εκτάσεις εγκαταλείφθηκαν και η τουριστική αξιοποίησή τους δρομολογήθηκε ουσιαστικά μετά το 2000. Ακολούθησε όμως η αλλαγή κυβέρνησης και η ΕΤΑ πέρασε από... σαράντα κύματα. Άλλαξε όνομα και αρκετές διοικήσεις, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη παράλυσή της επί σχεδόν έξι χρόνια.
Τα παίρνουν πίσω οι ιδιώτες
Τα τελευταία χρόνια, λόγω της πολύχρονης απραξίας της ΕΤΑ, οι παλαιοί ιδιοκτήτες των μεγάλων εκτάσεων του ΕΟΤ προσφεύγουν κατά ομάδες στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και δικαιώνονται παίρνοντας πίσω τα οικόπεδά τους. Ήδη, η ΕΤΑ χάνει κομμάτι κομμάτι μερικά από τα πλέον περιζήτητα ακίνητα φιλέτα της σε προνομιακές περιοχές, όπως η Ανάβυσσος Αττικής, το Παλιούρι Χαλκιδικής, το Φανάρι Κομοτηνής κ.ά.
Το ΣτΕ κρίνει ότι το «εύλογο» διάστημα των 30 ετών, κατά τη διάρκεια του οποίου τα ακίνητα αυτά θα έπρεπε να είχαν αξιοποιηθεί για τουριστικούς σκοπούς, έχει παρέλθει προ πολλού. «Με δεδομένο ότι αυτό δεν συνέβη, οι παλαιοί ιδιοκτήτες των εκτάσεων απέκτησαν το δικαίωμα να ζητήσουν να τους επιστραφούν καταβάλλοντας τις σχετικές αποζημιώσεις στην ΕΤΑ», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντίνος Κατερινόπουλος, ένας από τους νομικούς των ιδιωτών που έχουν πάρει πίσω τις εκτάσεις τους στην Ανάβυσσο.
Αρμόδια στελέχη της ΕΤΑ μιλούν για φάμπρικα προσφυγών και οργανωμένο σχέδιο, στο οποίο μετέχουν δικηγορικά γραφεία πίσω από τα οποία βρίσκονται- όπως υποστηρίζουν- εργολάβοι και κατασκευαστικές εταιρείες. Την άποψη αυτή στηρίζουν στο ότι για να επανέλθουν στους παλαιούς ιδιοκτήτες τους τμήματα των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν, πρέπει οι τελευταίοι να πληρώσουν σημαντικά ποσά στην ΕΤΑ. Εκτιμούν λοιπόν ότι έχουν έλθει σε συμφωνία με εργολάβους ή κατασκευαστικές εταιρείες ώστε να πληρώσουν εκείνοι το ποσό που απαιτείται, με αντάλλαγμα να αναλάβουν την εκμετάλλευση των ακινήτων.
Στο στόχαστρο η Ανάβυσσος
Οι προσφυγές κατά της ΕΤΑ επικεντρώνονται κυρίως στα ακίνητα στην Ανάβυσσο Αττικής, στο Παλιούρι Χαλκιδικής και στο Φανάρι Κομοτηνής, ενώ ετοιμάζονται προσφυγές και για ακίνητα σε άλλες περιοχές. Μέχρι στιγμής, οι παλαιοί ιδιοκτήτες έχουν καταφέρει να αποσπάσουν από τα ακίνητα της ΕΤΑ στις τρεις περιοχές συνολικά περίπου 260 στρέμματα.
Η Ανάβυσσος, ένα από τα τελευταία διαθέσιμα φιλέτα στην Αττική, φαίνεται πως αποτελεί τον κύριο στόχο των προσφυγών. Πρόκειται για έκταση 1.500 στρεμμάτων, από τα οποία τα 500 είναι χαρακτηρισμένα ως δημόσιο τουριστικό κτήμα (άρα δεν κινδυνεύουν), περί τα 500 είναι παραλία, ενώ τα υπόλοιπα 450 στρέμματα προήλθαν από την απαλλοτρίωση δεκάδων μεμονωμένων οικοπέδων που ανήκαν σε ιδιώτες. Αυτά ακριβώς κινδυνεύουν να χαθούν άμεσα από την ΕΤΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των 22 αιτήσεων για ακύρωση απαλλοτριώσεων οι οποίες εκκρεμούν στο ΣτΕ, οι μισές (11) αφορούν την Ανάβυσσο, ενώ τη διαδικασία προσφυγής έχουν ξεκινήσει επιπλέον 15 πρώην ιδιοκτήτες. Ήδη, έχουν επιστραφεί στους παλαιούς ιδιοκτήτες συνολικές εκτάσεις περίπου 50 στρεμμάτων.
Μόλις τον περασμένο μήνα το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με τρεις νέες αποφάσεις του δικαίωσε πρώην ιδιοκτήτες συνολικής έκτασης 12 στρεμμάτων στην περιοχή των Αλυκών Αναβύσσου Αττικής, οι οποίοι ζητούσαν να τους επιστραφούν οι ιδιοκτησίες τους που είχαν απαλλοτριωθεί το 1972 υπέρ του ΕΟΤ.
Η έκταση στο Παλιούρι Χαλκιδικής είναι η δεύτερη που τεμαχίζεται με δικαστικές αποφάσεις. Ήδη στο ΣτΕ εκκρεμούν πέντε αιτήσεις ακύρωσης απαλλοτριώσεων, ενώ την ίδια διαδικασία έχουν ξεκινήσει επτά ακόμα πρώην ιδιοκτήτες. Στο Παλιούρι έχουν επιστραφεί περίπου 140 στρέμματα. Επίσης, στο Φανάρι Κομοτηνής οι πρώην ιδιοκτήτες έχουν καταφέρει να πάρουν πίσω από τον ΕΟΤ περίπου 70 στρέμματα.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: