Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Θάνατος 19χρονης από τη νέα γρίπη

Βαριάς μορφής καρδιοπάθεια είχε η 19χρονη, η οποία είχε προσβληθεί από τη νέα γρίπη και πέθανε τα ξημερώματα, στο νοσοκομείο "Ιπποκράτειο" της Θεσσαλονίκης. Ο ιατροδικαστής Ματθαίος Τσούγκας, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία, δήλωσε ότι η κοπέλα ήταν υψηλότατου κινδύνου, διότι έπασχε από βαριά καρδιοπάθεια, αλλά δεν το γνώριζε. Τα στεφανιαία αγγεία και το μυοκάρδιο της άτυχης κοπέλας ήταν αυτά που θα είχε ένα άτομο, ηλικίας 80-90 ετών.

Η άτυχη κοπέλα μεταφέρθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στο νοσοκομείο, με συμπτώματα πνευμονίας. Διασωληνώθηκε αμέσως, αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών να την κρατήσουν στη ζωή, κατέληξε το πρωί της Δευτέρας.

Ενδεχόμενο "λουκέτο" στα σχολεία της χώρας


Λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων της νέας γρίπης μεταξύ των μαθητών, το Συμβούλιο Πανδημίας εξετάζει –σύμφωνα με πληροφορίες- το ενδεχόμενο να κλείσουν για δύο εβδομάδες τα σχολεία όλης της χώρας. Ήδη εκατοντάδες σχολικά τμήματα παραμένουν κλειστά. Το Συμβούλιο Πανδημίας εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο της άμεσης χορήγησης αντιικών για όσους νοσούν με τον ιό της νέας γρίπης.

Εμβολιασμός


Άρχισε επίσημα τη Δευτέρα ο εμβολιασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων. Από τις 23 Νοεμβρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης. Από την 1η Δεκεμβρίου καλούνται να εμβολιαστούν οι υγιείς ενήλικες, 18 έως 45 χρόνων, και στις 17 του ίδιου μήνα παιδιά και έφηβοι από 4 έως 17 ετών και όλοι οι υγιείς άνω των 50 ετών.

Με την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εμβολιάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ευαγγελισμός.

"Το εμβόλιο είναι σημαντικό όπλο και ασπίδα για τη δημόσια υγεία απέναντι στην πανδημία της νέας γρίπης. Ήρθα και εγώ σήμερα, πρώτη ημέρα έναρξης του εμβολιασμού, εδώ στον Ευαγγελισμό,ακριβώς για να στηρίξω έμπρακτα αυτό το πρόγραμμα εμβολιασμού για την προστασία της δημόσιας υγείας,της υγείας του ελληνικού λαού", δήλωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Ερωτηθείσα εάν υπάρχει σκέψη για συνολικό κλείσιμο των σχολείων, απάντησε ότι "αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τις εισηγήσεις που, δεχόμαστε από το Εθνικό Επιστημονικό και Επιχειρησιακό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της Πανδημίας, συνεχίζουμε τον ίδιο κανόνα. Γιατί, ο κανόνας αυτός εφαρμόζεται χωρίς να γίνεται κατάχρηση , και φυσικά επαναξιολογούμε κάθε φορά ανάλογα με τις εξελίξεις".

Μερίδα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς τον εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης, ιδίως μετά την παραίτηση του προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμών του νοσοκομείου "Άγιος Παύλος" της Θεσσαλονίκης, Στρατή Πλωμαρίτη.

Η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά, η οποία εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο "Άγιος Δημήτριος" της Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας την παραίτηση του κ. Πλωμαρίτη δήλωσε: "Εφόσον δεν ήθελε να είναι στην Επιτροπή, είναι δεκτή η άποψή του. Θα ήθελα όμως να σας πω ότι το σενάριο που πρόβαλε θίγει όχι μόνο το Υπουργείο και το ΕΚΕΠΥ, αλλά όλη την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο από γιατρό να ακούγονται αυτά τα πράγματα".

"Η ασφάλεια του εμβολίου δεν έχει πιστοποιηθεί πλήρως", δήλωσε στον flash 96 ο λοιμωξιολόγος Στράτος Πλωμαρίτης, ο οποίος παραιτήθηκε από την Επιτροπή Πανδημίας στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος, στη Θεσσαλονίκη.

Γ. Πεταλωτής

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι και στο θέμα της αντιμετώπισης της νέας γρίπης υπάρχει έντονη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης,η οποία (κυβέρνηση) "τοποθετείται υπεύθυνα και είναι υπεύθυνη για τη χάραξη πολιτικής". "Ήδη το υπουργείο Υγείας έχει δείξει ότι έχει συγκεκριμένες πολιτικές για αυτό το ζήτημα”, πρόσθεσε ο κ.Πεταλωτής και αναφέρθηκε στον εμβολιασμό της υπουργού Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Τρία νέα σοβαρά κρούσματα


Το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. ενημερώνει ότι τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Α(Η1Ν1)ν, που παρουσίασαν οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, διασωληνώθηκαν και νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας:

· Γυναίκα 37 ετών, με ιστορικό υποκείμενης νόσου (παχυσαρκία)

· Γυναίκα 42 ετών, χωρίς ιστορικό υποκείμενης νόσου

· Άνδρας 42 ετών, με ιστορικό υποκείμενης νόσου (ανοσοκατασταστολή)

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: