Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Όλα στο τραπέζι τα βάζει η κυβέρνηση και, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχει λάβει το Μαξίμου, ώς το τέλος του χρόνου θα ακολουθήσει καταιγίδα πολιτικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα. Όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την περίοδο χάριτος που απολαμβάνει από την κοινή γνώμη, και στο... πλαίσιο αυτό φέρνει στο προσκήνιο νομοσχέδια τα οποία εκ των πραγμάτων αναμένεται να δημιουργήσουν κοινωνικές εντάσεις.
Έτσι, μετά το Ασφαλιστικό που ανοίγει αμέσως μετά τις σχετικές δηλώσεις στη Βουλή του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η κυβέρνηση, παράλληλα με την κατάθεση νομοσχεδίων που αφορούν την οικονομία (προστασία των δανειοληπτών, μέτρα για την αναθέρμανση της αγοράς, επίδομα αλληλεγγύης) ή την κρατική μηχανή (προσλήψεις στο Δημόσιο, αναμόρφωση ΑΣΕΠ), προγραμματίζει στο διάστημα που μεσολαβεί ώς τις γιορτές τη δημοσιοποίηση σειράς θέσεων (υπό μορφήν νομοσχεδίων) οι οποίες αφορούν:
●ρυθμίσεις για τις καμένες εκτάσεις των μεγάλων πυρκαγιών του 2007 και του 2009 σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, και ένθετα μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών αυτών, ●μέτρα- σκούπα για ανασυγκρότηση της Δικαιοσύνης, ●αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση με κύμα συνενώσεων δήμων (ο λεγόμενος Καποδίστριας 2) και νέο εκλογικό νόμο με πρόθεση να ισχύσει από τις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Άμεσα σε διαβούλευση
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ζητήσει από όλα τα υπουργεία να δημοσιοποιήσουν και να προωθήσουν άμεσα σε διαβούλευση μέτρα που προγραμμάτιζαν να λάβουν ύστερα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, και μάλιστα μέτρα τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ανατρέπουν υπάρχουσες καταστάσεις ή ακόμη δημιουργούν συνθήκες ανατροπής. Το σκεπτικό είναι ότι αν αυτά τα μέτρα προκαλούν αντιδράσεις είναι προτιμότερο να μέτωπα να ανοίξουν τώρα παρά αργότερα, όταν η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση θα έχει εξαντληθεί και τα επί μέρους μέτωπα μπορούσαν να συναθροιστούν σε ένα πολύ μεγαλύτερο, και άρα δυσκολότερο να αντιμετωπιστεί.
Και για τα ΑΕΙ
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εξήγησε χθες το βράδυ στα «ΝΕΑ» ότι η τακτική αυτή μπορεί να έχει ως αρνητικό στοιχείο ότι ενδεχομένως να επισπεύσει το τέλος της περιόδου χάριτος, ωστόσο θεωρεί πως «ανοίγοντας όλα τα θέματα πάνω στο τραπέζι κερδίζεις πολιτικό χρόνο και παράλληλα είναι δύσκολο να γυρίσεις πίσω». Ακόμη, εκτίμησε ότι η τακτική αυτή ενδέχεται να μετριάσει τους κινδύνους για την κυβέρνηση και παράλληλα να αποτρέψει «τα μικρά επικοινωνιακά λάθη και τους άστοχους χειρισμούς που έγιναν στο θέμα των stage και στο θέμα της απόσυρσης». Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να ανοίξει και τα μεγάλα θέματα που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: