Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΒΓΑΛΤΕ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΠΤΟΠ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ


Επιμέλεια : Γιώργος Αγγελόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Οι μπαταρίες παραμένουν ο υπ΄ αριθμόν ένα περιοριστικός παράγων των συσκευών που χρησιμοποιούμε. Εξαιτίας τους δεν κατασκευάζουμε καλύτερα αυτοκίνητα και δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια ταινία δύο ωρών στο κινητό τηλέφωνό μας. Χώρια που το ηλικίας τριών ετών λάπτοπ μας δεν μπορεί πια να μας συνοδεύει στα μακρινά αεροπορικά ταξίδια μας. Βρίσκονται παντού, αλλά τις...
θυμόμαστε μόνο όταν μας εγκαταλείπουν. Πρέπει τότε να βρούμε έναν τρόπο να τις ξαναφορτίσουμε- και ακριβώς εκείνη τη στιγμή μας δίνουν στα νεύρα. Γιατί είναι αλήθεια ότι οι μπαταρίες υπακούουν σε μια «παλιομοδίτικη τεχνολογία», ενώ οι συμβουλές για το πώς μπορούμε να τελειοποιήσουμε τη χρήση τους είναι πολλές και συχνά αντιφατικές. Ορισμένοι πιστεύουν πως ο καλύτερος τρόπος είναι να τις φορτίζουμε όσο το δυνατόν συχνότερα. Άλλοι προειδοποιούν εναντίον των υπερβολικών φορτίσεων. Καλύτερα, λένε, να αφήνουμε κάθε τόσο τις μπαταρίες να αδειάζουν εντελώς.
Ο Φαράντ Μαντζού του ηλεκτρονικού περιοδικού Slate απευθύνθηκε για συμβουλές σε έναν ειδικό, τον Ίζιντορ Μπούχμαν που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cadex Εlectronics, καναδικής επιχείρησης η οποία ειδικεύεται στις δοκιμές μπαταριών. Ο Μπούχμαν διαχειρίζεται επίσης το Βattery University, ιστότοπο πολύ χρήσιμο για τους μηχανικούς και άλλους ερασιτέχνες των συσσωρευτών. Η πρώτη αντίδρασή του ήταν πως δεν μπορεί κανείς να κάνει και πολλά για να παρατείνει τη ζωή των μπαταριών του. Σε κάθε περίπτωση, η μπαταρία θα φτάσει κάποια μέρα σε σημείο όπου δεν θα μπορεί πλέον να φορτιστεί και θα πρέπει να την ανακυκλώσουμε, δηλαδή να την πετάξουμε. Θα πεθάνει αν τη χρησιμοποιούμε πολύ συχνά, θα πεθάνει αν δεν τη χρησιμοποιούμε σχεδόν ποτέ, θα πεθάνει αν την φορτίζουμε υπερβολικά, θα πεθάνει αν την φορτίζουμε πολύ λίγο.
Ένα πείραμα είναι αποκαλυπτικό. Βγάζουμε την μπαταρία από τη φωτογραφική μας μηχανή, τη βάζουμε κάτω από το στρώμα και σε πέντε χρόνια προσπαθούμε να την φορτίσουμε. Τι θα συμβεί; Θα είναι νεκρή. Και όταν λέμε νεκρή, δεν εννοούμε άδεια. Εννοούμε νεκρή.
Τούτων λεχθέντων, πάντως, υπάρχουν τρόποι για να παρατείνουμε τη ζωή των μπαταριών μας. Η συνήθης διάρκεια ζωής για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου των λάπτοπ είναι περίπου 18 μήνες έως 2 χρόνια, θα διαρκέσουν όμως πολύ περισσότερο αν τις φροντίσουμε.
/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: