Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Στο μικροσκόπιο της Εurostat η Ελλάδα

Τη διήθηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, από τα οποία προκύπτει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, επιχειρεί αντιπροσωπεία της Eurostat, που θα βρίσκεται στην Αθήνα από σήμερα Δευτέρα έως και την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου.

Κεντρικό στόχο των ελέγχων αποτελεί η αποκαλούμενη «άσπρη τρύπα», δηλαδή τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, τα χρέη των νοσοκομείων και γενικά οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες που μένουν εκκρεμείς και δεν αναγράφονται στο έλλειμμα.


Σε αγώνα περικοπών δαπανών από τον προϋπολογισμό που κατατίθεται στην Παρασκευή στη Βουλή, επιδίδεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς οι Βρυξέλλες θέλουν να δουν ριζικές αλλαγές σε σύγκριση με το προσχέδιο, οι οποίες να αποδεικνύουν ότι το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση έχει καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος.

Σε διαφορετική περίπτωση ο κομισάριος Αλμούνια θα εκδηλώσει τη διαφωνία του και τη δυσαρέσκειά σου και θα μας υποχρεώσει σε αυστηρά μέτρα.

Ίσως είναι η τελευταία φορά που η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να πράξει με ιδία πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση που μας έχει στρέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Χοακίν Αλμούνια θα εκφράσει τις απόψεις του στο επόμενο Ecofin που θα λάβει χώρα την 2α Δεκεμβρίου, όπου εφόσον η Κομισιόν δεν ικανοποιηθεί από τις αλλαγές θα ασκήσει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα.

Η κυβέρνηση επιδιώκει παράταση για τέσσερα χρόνια.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: