Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας

«Τελικά η πατάτα καίει περισσότερο απ ό,τι υπολογίζαμε»! Η δήλωση- «ομολογία» ανήκει σε κορυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου και αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στην πλατεία Συντάγματος. Οι Βρυξέλλες ζητούν μέτρα εδώ και τώρα απειλώντας τη χώρα μας με οικονομική ασφυξία. Και όταν στην Ευρώπη λένε «μέτρα» δεν εννοούν ούτε την...
έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις ούτε το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο κρίθηκε ανεπαρκές. Στο οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, καθώς, πέρα από την αντικειμενική πραγματικότητα των ελλειμμάτων της, «υπάρχουν στην Ενωση ισχυροί παράγοντες που θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα προς αποφυγήν»!
Πολιτικό κεφάλαιο
«Το καλό, όμως», προσθέτουν, «είναι ότι στην Αθήνα υπάρχει μία "νεαρή" κυβέρνηση, η οποία διαθέτει το πολιτικό κεφάλαιο που απαιτείται για τη λήψη επώδυνων μέτρων».
Το επόμενο τριήμερο τα μάτια και τα αυτιά των συνεργατών του Γ. Παπανδρέου θα είναι καρφωμένα στους εορτασμούς για το Πολυτεχνείο, ο πρωθυπουργός θα καταθέσει στεφάνι σήμερα, το μυαλό όλων, όμως, θα είναι στην οικονομία.
Μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο θα πρέπει να φθάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού η λίστα με τις δαπάνες που κόβονται και οι εισηγήσεις για τα εισπρακτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν. Αν συμβεί αυτό μέχρι την Τετάρτη, την Πέμπτη το πρωί θα λάβει χώρα η αποφασιστική συζήτηση σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου. Αντικείμενο θα είναι ο προϋπολογισμός του 2010, ο κρισιμότερος, όπως όλα δείχνουν, της μεταπολίτευσης.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, έχοντας ως διαπραγματευτικό χαρτί την εντολή του πρωθυπουργού «κόψτε ό,τι κόβεται», περιμένει τις συνεισφορές των υπουργών, καθώς οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ξεπερνούν κατά πολύ τις δικές του αρμοδιότητες. «Είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», σημειώνουν συνεργάτες του και προσθέτουν με νόημα πως «αυτό αφορά όλους τους υπουργούς»!
«Η κυβέρνηση θα δώσει ενωμένη τη μάχη της οικονομίας», διαβεβαιώνουν από την πλευρά τους συνεργάτες του πρωθυπουργού. «Ολοι, υπουργοί και πολίτες, θα συμβάλουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους», σημειώνουν και εκφράζουν τη δυσφορία τους για τα σενάρια που εμφανίζουν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και της αποπομπής της από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αλλά ο πανικός και η υπερβολή είναι κακοί σύμβουλοι» είναι το μότο που προβάλλουν. «Το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί είναι να μπει ο κόσμος στο καβούκι του, η αγορά θα καταρρεύσει από την έλλειψη ρευστότητας», λένε χαρακτηριστικά.
Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, η κυβέρνηση χωρίζει τα πράγματα στα δύο: σε μέτρα άμεσης απόδοσης για να γεμίσουν τα ταμεία και να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι σοβαρευτήκαμε, και σε διάλογο για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν οριστικές λύσεις στα προβλήματα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
Το θέμα είναι ποιοι θα κληθούν στο ταμείο. «Οι γιατροί στη Βασιλίσσης Σοφίας που δηλώνουν 12.000 ευρώ», δηλώνουν κατηγορηματικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. «Δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση η ειλικρινής μεσαία τάξη», σημειώνουν και υποστηρίζουν ότι η φορολογική επιβάρυνση των λεγόμενων μεγάλων εισοδημάτων (50 έως 100 χιλιάδες ευρώ) θα είναι οριακή, καθώς όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία ήδη πληρώνουν πολλά.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: