Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ


Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή έναρξη της πρώτης φάσης εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης. Το εμβόλιο θα γίνει στο σύνολο του προσωπικού των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών και οδοντιάτρων. Στελέχη του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι η ανοσοποίηση του προσωπικού του συστήματος Υγείας αποτελεί βασική προϋπόθεση να αντέξουν οι δομές περίθαλψης στην επικείμενη κορύφωση του πανδημικού κύματος. Επιδημιολογικά, η γρίπη βρίσκεται σε έντονα ανοδική φάση με πολλές δεκάδες... χιλιάδες Ελλήνων να νοσούν. Οι περισσότεροι έχουν ήπια συμπτώματα, αλλά όσο αυξάνονται τα κρούσματα τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των σοβαρά νοσούντων. Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ανακοινώθηκε χθες ότι τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης εισήχθησαν για νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς εμφάνισαν οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.
Πρόκειται για: Εναν 54χρονο με ιστορικό ηπατικής κίρρωσης και έναν 18χρονο τετραπληγικό, οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Μία 48χρονη και μία 49χρονη, με το ίδιο ιστορικό υποκείμενης νόσου (νοσογόνο παχυσαρκία), οι οποίες τέθηκαν σε εξωσωματική οξυγόνωση.
Ενδεικτικό της επιδημιολογικής εικόνας είναι ότι σε μία μόνο μέρα η νομαρχία Ανατολικής Αττικής αποφάσισε την προληπτική διακοπή λειτουργίας για επτά μέρες 24 τμημάτων του δημοτικού σχολείου του Κολεγίου Αθηνών και 23 τμημάτων του Ελληνοαμερικανικού Κολεγίου Ψυχικού.
Οι επιδημιολόγοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) θεωρούν θετικό το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποκτά ανοσία στον νέο ιό, στη φάση που η κλινική εικόνα είναι ήπια. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα υψηλό «τείχος ανοσίας» κατά του ιού, ώστε να είναι δύσκολη η μετάδοσή του στους κλειστούς πληθυσμούς και στην κοινότητα.
Ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό βήμα για τη δημιουργία του εν λόγω «τείχους» και η στόχευση του προγράμματος είναι συγκεκριμένη. Ο εμβολιασμός ξεκινά σήμερα και στην Ισπανία, με προτεραιότητα στις εγκύους.
Οι μεσογειακές χώρες έχουν το περιθώριο να ξεκινήσουν πιο αργά τον εμβολιασμό, καθώς η επιδημία της γρίπης ξεκινά πολύ πιο αργά -σε σχέση με τον βορρά- λόγω του καιρού. Η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται στη χώρα μας προς τα τέλη Νοεμβρίου, έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Το γράφημα των κρουσμάτων «γριπώδους συνδρομής» είναι ήδη έντονα ανοδικό, κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφηκε διπλασιασμός των θετικών δειγμάτων γρίπης, με τον ιό Α (Η1Ν1)ν να υπερισχύει, σχεδόν καθολικά, του ιού της εποχικής γρίπης.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: