Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Αρχίζει ο διάλογος για το Ασφαλιστικό

Αρχίζει και επισήμως ο διάλογος για το Ασφαλιστικό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε "δραματική την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία". Ο ίδιος σημείωσε ότι θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα, όπως επίσης και ατζέντα με τα θέματα που θα τεθούν σε διαβούλευση.

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι χρειάζονται μέτρα, ώστε οι αυξημένες δαπάνες να μη ακυρώσουν την ανάπτυξη της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι δαπάνες υγείας τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ η πρόσθετη χρηματοδότηση του συστήματος από το κράτος το 2009 ανέρχεται στα 2, 470 δισ. ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ανδρέας Λοβέρδος θα συναντηθούν την Τρίτη με το προεδρείο της ΓΣΣΕ. Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν με τις ηγεσίες του ΣΕΒ και της ΑΔΕΔΥ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει διάλογο με τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς πάνω σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση ζητά "συμμετοχή και όχι συνυπευθυνότητα".

Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση σκέφτεται την αποδοχή της πρότασης του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το ασφαλιστικό στη βουλή ή ντιμπέιτ ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι “οι προτάσεις που κατατίθενται και μάλιστα από αρχηγούς των κομμάτων, είναι ευπρόσδεκτες”.

Ριζικές ανατροπές στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, στο Ασφαλιστικό και στα εργασιακά προανήγγειλε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας ότι θα προηγηθεί κοινωνικός διάλογος.

"Οι ασφαλιστικοί μας φορείς βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Είχαμε ασκήσει έντονη κριτική για τον νόμο Πετραλιά και δυστυχώς, δικαιωθήκαμε. Ισχύουν όσα έχουμε καταγγείλλει, γι' αυτό μιλάμε για αλλαγή όλου του καθεστώτος. Ένα όμως είναι βέβαιο. Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα, ώστε να το αντιμετωπίσουμε πρόχειρα, με μπαλώματα. Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε το ασφαλιστικό αγνοώντας βασικές παραμέτρους της αγοράς, της εργασίας, του ανταγωνισμού, της λειτουργίας των επιχειρήσεων", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

Σε παρέμβαση του κ. Λοβέρδου στον Flash 96
, την περασμένη Παρασκευή, είχε πει: "Θα προχωρήσουμε μέσα από οργανωμένο διάλογο- όχι όμως του αγίου ποτέ", υπογραμμίζοντας ότι "δεν μας εκφράζει η ευθυγράμμιση με τις επιταγές των Βρυξελλών".

"Είναι ζητήματα κατά τη δική μου εκτίμηση και τις εισηγήσεις μου που αφορούν την πρώτη φάση της λειτουργίας της κυβέρνησης" συμπλήρωσε, ενώ χαρακτήρισε την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού εμπροσθοβαρή υποχρέωση της κυβέρνησης.

Δεν κινδυνεύουν οι γυναίκες που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, τόνισε στον Flash 96, ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, με αφορμή την ευρωπαϊκή απόφαση περί εξίσωσης των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: