Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η στάση των διαγραφέντων της ΝΔ, ενόψει των κοινοβουλευτικών ψηφοφοριών που επίκεινται τα επόμενα 24ωρα για την επικύρωση των εφαρμοστικών νόμων που συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση.
Το αποκαλούμενο «κίνημα των 22» έπαψε να υπάρχει εν τη γεννέσει του, με έναν- έναν τους διαγραφέντες βουλευτές να διαχωρίζουν τη θέση τους από τις ομαδοποιήσεις, ξεκινώντας όμως ο καθένας από διαφορετικές αφετηρίες. Υπό το πρίσμα αυτό, τις τελευταίες ημέρες, τόσο στο «γαλάζιο» στρατηγείο της Συγγρού όσο και στην Βουλή, έχει ανοίξει η συζήτηση περί πιθανής επιστροφής κάποιων εξ αυτών, στις κοινοβουλευτικές τάξεις του κόμματος.
Εκτιμάται ότι η στάση των διαγραφέντων στους εφαρμoστικούς νόμους, ίσως «στρώσει το χαλί» για την επανένταξή τους στην Κ.Ο. της ΝΔ –σενάριο που δείχνει να ενισχύεται μετά τη θετική κατάληξη της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup. Ωστόσο, το πρόβλημα για εκείνους που καταψήφησαν τη δανειακή σύμβαση την περασμένη Κυριακή εστιάζεται στην αντιφατική διάσταση που θα λάβει η κοινοβουλευτική τους παρουσία, αν τελικά αποφασίσουν να υπερψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους.
Στη λογική αυτή εξετάζεται το ενδεχόμενο της αποχής από τις ψηφοφορίες, λύση που προκρίνεται ως εξισορροπιστική ανάμεσα στις δύο επιλογές. Άλλωστε, φαίνεται ότι και από την Συγγρού η κατεύθυνση που έχει δοθεί προς τους βουλευτές της ΝΔ, στις αναφορές τους στους διαγραφέντες συναδέλφους τους, κινείται προς τον εξωραϊσμό της στάσης τους, επιμένοντας ότι «παρασύρθηκαν».
Από την άλλλη πλευρά, στρατηγικά, στην ΝΔ εκτιμούν ότι το χθεσινό Eurogroup θα κινητροδοτήσει μεν τους διαγραφέντες να προσαρμόσουν τη ρητορική τους αναφορικά με τη νέα δανειακή σύμβαση, χωρίς όμως να αποστούν από την αντιμνημονιακή τους πλατφόρμα. Επιλογή που, στο τέλος της ημέρας δεν αποκλείεται να αποτελέσει και εκλογικό πλεονέκτημα για τον Α. Σαμαρά, προσελκύοντας ευρύτερες κοινωνικές μάζες που απορρίπτουν μεν το Μνημόνιο, συντάσσονται δε με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Αυτή εκτιμάται ότι θα είναι και η διακύβευση που θα θέσει ο κ. Σαμαράς στο δρόμο προς τις εκλογές, προτάσσσοντας την παραμονή ή μη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, εξηγώντας με επάρκεια και –κατ’ ελπίδαν- πειθώ τις συνέπειες εξόδου και αποσαφηνίζοντας τους λόγους που η κατάσταση οδηγήθηκε στη σημερινή συγκυρία.
Εν πολλοίς, αυτή είναι και η ερμηνεία της πρώτης αντίδρασης Σαμαρά μετά την ανακοίνωση της χθεσινής συμφωνίας. Λόγο για θετική απόφαση, που διασφαλίζει την προοπτική της χώρας και ανοίγει το δρόμο για τις εκλογές έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνοντας: «Τωρα αρχίζει η μάχη της ανάπτυξης και της ανάκαμψης. Κλέινει σήμερα ένας κύκλος αβεβαιότητας και παλινωδιών που δημιούργησε η κυβέρνηση Παπανδρέου».
Ως εκ τούτου, αν και τα όρια δείχνουν πλέον εξαιρετικά περιορισμένα, δεν αποκλείεται ο κ. Σαμαράς να απευθύνει πανεθνικό προσκλητήριο, ακόμη και σε πολιτικά πρόσωπα από χώρους που τοποθετούνται παρασάγγας του κεντροδεξιού.
Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου