Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Μετά το δάνειο, οι ...τόκοι

Μας έσωσαν και θα πληρώσουμε ακριβά



Το ....πανηγυρικό κλίμα του Eurogroup με τη νέα διάσωση της χώρας δίνει τη θέση του στην σκληρή πραγματικότητα κι αυτή δεν είναι άλλη από το ότι μετά το δάνειο ...έρχονται οι τόκοι.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει στις 19.00 απόψε με αντικείμενο την έγκριση του εφαρμοστικού νόμου και των ρυθμίσεων για τις δραματικές περικοπές στο βασικό μισθό και στις συντάξεις καθώς και για την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για την τρέχουσα χρονιά.

Πρόκειται, όπως έχει επισημάνει το protothema.gr (διαβάστε εδώ σχετικά) για ένα παγκόσμιο ρεκόρ λιτότητας, αφού από την ελληνική οικονομία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αφαιρούνται πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, ήτοι σχεδόν 7% του ΑΕΠ.

Μια πρώτη γεύση του τί θα ακολουθήσει δόθηκε χτες από τη νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία του νέου ενιαίου Ταμείου για την επικουρική ασφάλιση, στην οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού ....μείωσης των συντάξεων (διαβάστε εδώ σχετικά) καθώς με υπουργική απόφαση θα μπορεί να μειώνεται το ύψος των επικουρικών συντάξεων, προικειμένου να μην δημιουργούνται ελλείμματα στα ταμεία.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα παρουσιάσει στους συναδέλφους του τα αποτελέσματα της χτεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση (διαβάστε εδώ και εδώ σχετικά) καθώς και σχετικά με τους όρους για το κούρεμα του χρέους και το PSI (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ).

Όπως μετέδωσε από χτες το protothema.gr, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο οι ρυθμίσεις για τους μισθούς να κυρωθούν όχι με νόμο, αλλά με πράξη υπουργικού συμβουλίου, ώστε να γίνει συντομότερη η διαδικασία...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: