Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Κολλάει στο "κούρεμα" του χρέους η συμφωνία

Δραματικές διαπραγματεύσεις για το PSI


Νέα εμπλοκή με τους όρους του PSI+ προέκυψε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, μετά από απαίτηση της Γερμανίας για περαιτέρω μείωση του επιτοκίου των νέων ομολόγων κάτω από το 3,40%.

Με βάση τα μέτρα που προβλέπει το νέο πρόγραμμα και τους όρους του PSI το χρέος δεν καθίσταται βιώσιμο και διαμορφώνεται στο 129% του ΑΕΠ. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και εκτίμηση του ΔΝΤ, η οποία υιοθετείται από την Τρόικα, η οποία συνοδεύεται από τέσσερεις προτάσεις για την πιο γενναία μείωση του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε εδώ

Στο πλαίσιο των προκαταρκτικών συναντήσεων του Eurogroup συζητήθηκε το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου του πρώτου μεγάλου δανειακού προγράμματος ύψους 110 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα και που αν αποφασισθεί μειώνει το χρέος στο 127% του ΑΕΠ.

Με αυτά τα δεδομένα, η Γερμανία έθεσε θέμα περαιτέρω μείωσης του επιτοκίου που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του PSI κάτω από το 3,40%, κάτι που συναντά την αντίδραση του κ. Νταλάρα του IIF ο οποίος βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες και υπό την πίεση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, «μεταδίδει» την επιφύλαξή του για την επιτυχία της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών.

Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που το IIF συμφωνήσει με περαιτέρω μείωση του επιτοκίου στο επίπεδο του 3% και πάλι δεν επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα του χρέους το οποίο θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 126% του ΑΕΠ. Η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου, αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω τις ελληνικές τράπεζες αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις κεφαλαιακές ανάγκες, και καθιστώντας αδύνατη την αποφυγή του ΤΧΣ.

Οι φινλανδικές εγγυήσεις

«Είναι προφανές πώς υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν θέλουν τη συμφωνία» αναφέρει ανώτατος παράγων της αγοράς, συμπληρώνοντας πως την Κυριακή, οι Φινλανδοί επανήλθαν ζητώντας αύξηση των εγγυήσεων που είχαν λάβει μια εβδομάδα νωρίτερα από τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να συμμετάσχουν στο νέο δανειακό πρόγραμμα. Οι τέσσερεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, κάλυψαν τις εγγυήσεις ύψους 880 εκ. ευρώ προκειμένου να διασφαλισθεί η φινλανδική συμμετοχή στο πρόγραμμα ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Προχθές, Κυριακή η Φινλανδία ζήτησε να αυξηθούν οι εγγυήσεις στο 1 δισ. ευρώ, με επιχείρημα το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο δάνειο. Η συμμετοχή του ΔΝΤ ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ και σε περίπτωση μη συμμετοχής του, θα πρέπει όλο το ποσό των 130 δις ευρώ του νέου δανείου να καλυφθεί από τις χώρες της Ευρώπης. Κατά μία άλλη εκδοχή, δεν αποκλείεται η αύξηση των εγγυήσεων που ζητά η φινλανδική πλευρά να «φωτογραφίζει» την αύξηση του ποσού του δανείου άνω των 130 δις. ευρώ.

Η βιωσιμότητα του χρέους

Παρά τις προσπάθειες τα «νούμερα δεν βγαίνουν», γεγονός που προκαλεί τη νέα εμπλοκή παρά τις επίπονες προσπάθειες προετοιμασίας της ελληνικής πλευράς εν όψει του Eurogroup.

Η βασικότερη αιτία είναι η πεισματική άρνηση τόσο της ΕΚΤ όσο και ορισμένων χωρών και κυρίως του άξονα Γερμανίας – Σκανδιναβικών χωρών κα χωρών της Βαλτικής, που δεν συμφωνούν, το όφελος από την ανταλλαγή των ομολόγων της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών να δοθεί στην Ελλάδα.

Αντ’ αυτού ζητούν, το όφελος που θα προκύψει να μοιραστεί στις χώρες που στηρίζουν χρηματοδοτικά το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τρόικας, η αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 3,5%, ενώ αν η ΕΚΤ μοιράσει τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα το χρέος θα μειωθεί κατά 5,5% επιπλέον.

Όσον αφορά το τελικό ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η έκθεση του ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα πλησιάσει τα 50 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: