Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ...


Ρεπορτάζ : Προκόπης Γιόγιακας
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Το ερχόμενο φθινόπωρο εγκαθίσταταισύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό- ο εργολάβος στη Βασιλίσσης Όλγας προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες για την πεζοδρόμηση του μεγάλου κεντρικού δρόμου της Αθήνας. Όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας κ. Γιάννης Πολύζος, «το πλάνο είναι...
μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για την ενοποίηση και των υπόλοιπων αρχαιολογικών χώρων».
Η επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο μέσω της οικιστικής αναβάθμισής του είναι σήμερα το νέο «δόγμα» του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Και η επέκταση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων αποσκοπεί, όπως αναφέρει ο κ. Πολύζος, «στην αναβάθμιση και του ιστορικού κέντρου που τα τελευταία χρόνια υποβαθμίζεται συνεχώς».
Εκτός από τις πεζοδρομήσεις και την ανάδειξη των μνημείων που είναι διάσπαρτα σε όλο το κέντρο της πόλης, τo σχέδιο περιλαμβάνει ακόμη την ανάδειξη του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος σε συνδυασμό με τη δημιουργία του Μουσείου Αθηνών, ανακαινίσεις στις όψεις των κτιρίων όπως το Δημοτικό Νοσοκομείο «Ελπίς» και οι προσφυγικές πολυκατοικίες, καθώς και την αφαίρεση των διαφημιστικών πινακίδων.
Πλέον έχει διαπιστωθεί ότι τα γκέτο που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα σημεία στο κέντρο της πόλης δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνο με απλές πολεοδομικές παρεμβάσεις όπως είναι για παράδειγμα οι μικροί χώροι πρασίνου. «Η ανάπλαση μιας υποβαθμισμένης περιοχής- όπου παρουσιάζονται φαινόμενα εγκληματικότητας- μόνο με τη δημιουργία σειράς πεζοδρομήσεων χωρίς συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως η επιστροφή της κατοικίας, είναι δυνατό να προσφέρει μόνο λίγο πράσινο, νέες χρήσεις (π.χ. καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τραπεζοκαθίσματα) χωρίς ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής αλλά και με κίνδυνο περαιτέρω αύξησης της εγκληματικότητας», επισημαίνει η νέα πρόεδρος της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, αρχιτέκτων πολεοδόμος κ. Ντόρα Γαλάνη.
Τα έργα ωστόσο στην πόλη δεν πρέπει να σταματούν ποτέ. «Ποιος έχει επισκεφθεί τη Φλωρεντία οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και δεν βρέθηκε μπροστά σε κάποιο εργοτάξιο, εργασίες συντήρησης όψεων, αναδιαμόρφωση κτιρίου, ανάπλαση δημόσιου χώρου;», επισημαίνει η κ. Γαλάνη.
Δύσκολο έργο. «Η ανάπλαση δεν είναι χρυσή βροχή που ξεπλένει τις επιφάνειες και αλλάζει την καθημερινότητα. Η ανάπλαση αγγίζει πληθυσμούς που είναι ήδη εγκαταστημένοι εκεί και θα χρειαστεί ίσως να φύγουν. Αποτελεί εξαιρετικά σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία που έχει αντίκτυπο όχι μόνο στην εικόνα αλλά και στη λειτουργία της πόλης, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνει σημαντικά σε δυσκολία άλλα δημόσια έργα, ίσως μεγαλύτερων προϋπολογισμών», συμπληρώνει η πρόεδρος.
«Η ανάπλαση έχει... κατεβάσει ταχύτητα και πρέπει να πάρει γρήγορα μπρος. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις, πολεοδομικές αναπλάσεις και ανακαινίσεις κτιρίων», λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κώστας Καρτάλης.
«Παρότι η εικόνα της Αθήνας αποτυπώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά μεγάλα αστικά κέντρα, στην περίπτωση του ιστορικού κέντρου της πόλης τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα αφού η υποβάθμιση που παρατηρείται, κυρίως από το 2004 και μετά, είναι ραγδαία και αφορά τον παραμελημένο κτιριακό ιστό και τη δραματική έλλειψη δημόσιων χώρων. Η Αθήνα μαζί με το Αμβούργο και τη Μπρατισλάβα (έρευνα Ε.Ε. 2008) είναι οι ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες αναπτύσσονται με ανησυχητικό ρυθμό περιοχές γκέτο. Μέχρι το 2004 επενδύθηκαν περίπου 110 εκατ. ευρώ για έργα, ενώ μετά το 2004 μόνο 5 εκατ. ευρώ Σε επίπεδο έργων, μέχρι το 2004 έγιναν 49, ενώ μετά το 2004 μόνο 5 έργα», συμπληρώνει.
Μεικτή χρήση. «Μέχρι στιγμής τα μηνύματα για την επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Τάκης Γεωργακόπουλος. «Η περιοχή αποτελεί ωστόσο μακροχρόνια επένδυση, εάν υπάρχει μεικτή χρήση κατοικίας και εμπορικής δραστηριότητας. Στη Σοφοκλέους και την Ευριπίδου είναι όλο το εμπόριο του μπαχαρικού και αυτό πρέπει να αναδειχθεί για την προβολή της περιοχής. Έπειτα πρέπει να γίνει ευρύτατη αποκατάσταση των διατηρητέων που υπάρχουν, αλλά και να δημιουργηθούν στην πόλη εναλλακτικές διαδρομές, πέρα από τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, ένα πολιτιστικό δίκτυο. Η Αθήνα πρέπει πλέον να είναι όχι ο προορισμός των 2 ημερών αλλά των 10».
Την ίδια άποψη έχει και ο ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κ. Θανάσης Αραβαντινός. «Η κατοικία πρέπει να επιστρέψει στο κέντρο, μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί η γκετοποίηση. Επίσης πρέπει να τονωθούν τα ξενοδοχεία. Να υπάρχουν ξενώνες νεότητας αλλά και οίκοι ευγηρίας, αφού οι ηλικιωμένοι θέλουν να είναι στην πηγή των γεγονότων και όχι απομονωμένοι. Θεωρώ ότι το ιστορικό κέντρο πρέπει να ενωθεί με την Πανεπιστημίου, την Ακαδημία Αθηνών και τη Βιβλιοθήκη και μέσω αυτής της σύνδεσης να υπάρχουν διαδρομές προς τα Εξάρχεια και τη Νεάπολη».

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: