Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

[Ρεπορταζ] Τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ γιατι ολη αυτη η συζήτηση;

20131124-091408.jpg
Σε πλήρη πολιτική ετοιμότητα φαίνεται να βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ που οργανώνει απο τώρα την αντεπίθεση του ενόψει της συζήτησης κατά τον προϋπολογισμό με ανοικτα δυο μέτωπα: το ένα προς τη ΝΔ ετσι ωστε οι ψηφοφόροι να καταλάβουν πως το κομμα τους για λόγους εθνικού συμφέροντος και μόνο συγκυβερνά με τον Α. Σαμαρά και το δεύτερο μέτωπο το διαρκές ειναι προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη περίπτωση δε που η Κουμουνδούρου καταθέσει πρόταση για εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποβρυχίων, τότε η Χαριλάου Τρικούπη θα απαντήσει λεγοντας οτι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, μετατίθεται το ενδιαφέρον στα υποβρύχια και οχι στη μάχη του προϋπολογοσμού οπως θα έπρεπε κανονικά.
Στο ΠΑΣΟΚ, εκτός το κοινοβουλευτικό επίπεδο που εκει η αντιπαράθεση ειναι καθημερινή, δίνει έμφαση και στα εσωκομματικά με στόχο τη φυγή προς τα εμπρός. Οι διαφωνίες που εκδηλώνονται καθημερινά είτε βουλευτών που κάνουν ανοίγματα προς το ΣΥΡΙΖΑ όπως η περίπτωση του Γ. Ντόλιου που κινήθηκε σε αντίθετη γραμμη απο την επίσημη, είτε στελεχών, κρατούν σε μια διαρκή εγρήγορση την ηγεσία η οποία παρακολουθεί πολυ στενά ολα οσα γίνονται στο προσκήνιο και το Παρασκήνιο.
Τη δευτερα 9 Δεκεμβρίου στο θέατρο Ακροπόλ που σημερα παίζεται το θεατρικό έργο ο ” Ο έμπορος της Βενετίας ” του Σεξπιρ σε σκηνοθεσία Σπ. Ευαγγελάτου, θα διεξαχθεί η πρώτη εκδήλωση της κεντροαριστεράς των 58 που εχει προσκληθεί ο Βαγγέλης Βενιζελος. Πρόκειται στη ουσία για την πρώτη οργανωμένη παρέμβαση των στελεχων αυτων που κινουνται υποστηρικτικα προς τη δημοκρατικη παραταξη.
Το ΠΑΣΟΚ, σε επιπεδο κοινοβουλιου παραμενει σταθερο σε οτι εχει σχεση με τα θεματα που σχετιζονται με τις μεταρρυθμισεις στο δημοσιο, βεβαιως αντιτασεται και δεν το συζητα καθολου το θεμα των πλειστηριασμων, ενω σε σχεση με μειωσεις μισθων και συνταξεων αποτελει για το ιδιο οχι σπλως κοκκινη γραμμη, αλλα αιτια πολεμου σε οποιον ανοιξει παρομοιο θεμα. Ταυτοχρονα υποστηριζει οτι η λυση που θα βρεθει στην υποθεση των εργαζομενων ωστε να μην κινδυνεψουν με απολυση στα ΕΑΣ κινειται προς τι δικη του προταση. Επομενως εχουν καθε λογο να λενε οτι η πολιτικη τους πιανει τοπο. Οι προτασεις τους έχουν βάση και πανω σε αυτες θα αντιπαρατεθουν και με τη ΝΔ αλλα και με το ΣΥΡΙΖΑ.
Στο εσωκομματικό μέτωπο άνοιξε μεγάλη συζητηση με αφορμή την επιστολή των αυτοαποκαλούμενων “αποφασιςμένων” μια επιστολή με φαντάσματα αφου κανεις απο εκείνους που την συντάσσουν εναντίον των διαφωνούντων δεν βάζει την υπογραφή του, και άρα ειναι μια κίνηση πρωτοφανεί για τα πολιτικά δεδομένα του ΠΑΣΟΚ οπως αναφέρει και ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης τον οποίο φωτογραφίζουν μαζι με άλλους διαφωνούντες τα στελεχη εκείνα που έγραψαν την υποστηρικτική επιστολή προς την ηγεσία.
Ωστόσο σύμφωνα με ορισμενα αλλα στελεχη, το γεγονός οτι το θεμα της αποστασίας που θέτει ο κ. Βενιζέλος κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ περι πολιτικού ειςοδιςμού δεν αναδεικνύεται απο άλλες εφημερίδες παρά μόνο απο την εφημερίδα τα νέα που βρίσκονται σε διαρκεί κόντρα με τη Κουμουνδούρου , λένε πρωτοκλασάτα στελεχη του ΠΑΣΟΚ, δείχνει οτι ως θεμα απο μόνο του δεν μπορεί να σταθεί: και ο Ανδρεας, και Σημιτης και ο Γιώργος Παπανδρέου πάντα καλούσαν βουλευτες άλλων κομμάτων να ψηφίσουν τις προτάσεις ή τους νομούς του ΠΑΣΟΚ, ηταν αποστασία ; Αναρωτιούνται κορυφαία στελεχη που δεν συμφωνούν με την συγκεκριμένη επιλογή της ηγεσίας.
Ολη αυτη η συζητηση εχει ως αποτέλεσμα,κάποιοι να φτάσουν να μιλάνε ακόμη και για αλλα πρόσωπα που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στο ΠΑΣΟΚ απο ηγετικής άποψης.
Η υφυπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Ευη Χριστοφιλοπούλου, αναφερόμενη στους διαφωνούντες και όσοι θετούν θέμα ηγεσίας αναφέρει μεταξυ άλλων:
…”Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε πολλούς που θέλουν να ηγηθούν με μικρή έως μηδαμινή κοινωνική υποστήριξη από την κοινωνική βάση. Αλλά, όσο η Κεντροαριστερά παραμένει σε αυτό το σκηνικό, όλοι να διεκδικούμε την προεδρία ή την αρχηγία ενός κόμματος ή ενός σχήματος, ή ενός υβριδίου κόμματος, τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει.
Μέσα στο ΠΑΣΟΚ ή σε οποιοδήποτε σχήμα αναδειχθεί, πρέπει να σταματήσει ο διαχρονικός παραδοσιακός Αρχηγισμός, πρέπει να υπάρξουν δημοκρατικές διαδικασίες και, όπως λέμε, να γίνουμε και ένα «κανονικό» κόμμα. Πριν γίνουμε μια κανονική χώρα, ας γίνουμε, τουλάχιστον εμείς, ένα «κανονικό» κόμμα.
Αιχμές άφησε ο κ. Πιερρακάκης μέλος του πολιτικού συμβουλίου που είπε μεταξυ άλλων σε όσους διαφοροποιούνται τις τελευταίες ημέρες και κάνουν λόγο για μια άλλη πολιτική: «Στην ασκούμενη πολιτική υπάρχει περιθώριο για βελτίωση και βελτιώσεις γίνονται καθημερινά, αλλά στο πλαίσιο του εφικτού. Όλοι όσοι εντός ή εκτός παράταξης, έπειτα από 3,5 χρόνια, ανακάλυψαν ξαφνικά ότι υπάρχει και μια άλλη πολιτική, χωρίς φυσικά να την ορίζουν, θα πρέπει πρώτα να μας εξηγήσουν, γιατί αυτή την άλλη πολιτική δεν την εφήρμοσαν όταν είχαν κυβερνητικές θέσεις. Ή αν την εφάρμοσαν γιατί εμείς δεν το αντιληφθήκαμε», τόνισε το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε με έμφαση:
«Οι πράξεις είναι πάντα πιο ηχηρές από τις απόψεις. Ιδιαίτερα όταν οι συγκεκριμένες απόψεις έπονται».
Ολα αυτα βεβαίως πρόκειται να τεθούν με έντονο η μη, τροπο στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που πιθανόν να γίνει την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση της κεντρικής πολιτικής επιτροπής όπου εκει αρκετά απο τα στελεχη που δεν ειναι βουλευτες θέλουν να μιλήσουν υπέρ ή κατα των λόγων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
.
Ρεπορταζ απο την εφημερίδα παρασκήνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: