Με «ευρεσιτεχνίες» προσπαθούν να εξοικονομήσουν δαπάνες
Μεγάλες ανατροπές στα εισοδήματα εκατομμυρίων μισθοσυντήρητων προβλέπει το σχέδιο περικοπής δαπανών που θα παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς αύριο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Μετά τις μαραθώνιες συσκέψεις που είχε στο υπουργείο τη Δευτέρα με ομολόγους του, αρχίζει να διαμορφώνεται ο κατάλογος με τα μέτρα που θα πρέπει να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση 11,5 δισ. ως το 2015.
Συντάξεις
«Αρσιβαρίστας» της προσπάθειας για περικοπές δαπανών χαρακτηρίζεται πλέον το υπουργείο Εργασίας, που έχει τη θλιβερή πρωτιά να προτείνει μέτρα για περικοπούν έως και 4 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων προτείνονται:- ανώτατη σύνταξη με πλαφόν στα 2.400 ευρώ
- «κόψιμο» στις διπλές συντάξεις
- περαιτέρω μείωση επικουρικών συντάξεων
- μείωση ή και «κόψιμο» εφάπαξ (ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας)
- κατάργηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων και αντικατάστασή του με ένα μόνο επίδομα και θα δίνεται με εισοδηματικά-περιουσικά κριτήρια.
Τα μέτρα αυτά, αν εφαρμοστούν αθροιστικά, μπορεί να αποδώσουν 2-2,5 δισ. ευρώ.
Δημόσιο
Τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης δρομολογούν:- μείωση μισθών στις ΔΕΚΟ και σε Οργανισμούς, με καθιέρωση υποαπασχόλησης (λιγότερες ημέρες εργασίας) για να μη γίνουν απολύσεις.
- περαιτέρω μείωση επιδομάτων
- μείωση 30% στις κρατικές δομές
- κλείσιμο και συγχωνεύσεις σε πάνω από 250 Οργανισμούς
- κλείσιμο γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων υπουργείων
- Μείωση λειτουργικών δαπανών
- Κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων. Θα διατηρηθεί μόνο μία αναπτυξιακή και μία κοινωνική ανά ΟΤΑ.
- αύξηση δημοτικών τελών.
Στο υπουργείο Εσωτερικών εξετάζουν και άλλες ... «ευρεσιτεχνίες» -όπως χαρακτηριστικά ελέχθη. Μεταξύ άλλων εξετάζεται και η δυνατότητα, αντί αποζημιώσεως με μετρητά που οι δήμοι δεν μπορούν να πληρώσουν, σε περιπτώσεις απαλλοτριώσεως εκτάσεων οι πολίτες να λαμβάνουν μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης ή άλλα προνόμια για τις εκτάσεις που τους απομένουν ή τους δίδονται, αλλά τηρουμένων των περιβαλλοντικών κλπ όρων που προβλέπονται για την περιοχή τους.
Προτείνεται ακόμα η αύξηση τελών που καταβάλουν οι μετανάστες για έκδοση άδειας παραμονής, από τις οποίες το ελληνικό δημόσιο εισπράττει ετησίως 50-70 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου