Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Αναζητούνται 11,5 δισ. ευρώ, αλλά προς το παρόν έχουν βρεθεί τα 5,58 δισ. ευρώ

«Μαχαίρι» 3 δισ. ευρώ στα επιδόματα


O Γ.Στουρνάρας θα έχει νέες επαφές με τους υπουργούς και εν συνεχεία θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την πορεία της κατάρτισης της λίστας με τα 11,5 δισ. ευρώ μέτρα
O Γ.Στουρνάρας θα έχει νέες επαφές με τους υπουργούς και εν συνεχεία θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την πορεία της κατάρτισης της λίστας με τα 11,5 δισ. ευρώ μέτρα   (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Αθήνα
Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο αναζητά μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ, αυτά που έχει καταφέρει να εγγράψει στη λίστα ανέρχονται μόλις στα 5,58 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί παρατηρείται δυστοκία εκ μέρους υπουργών να προχωρήσουν σε περικοπές.

Ενδεικτικά, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε φωτογραφίζοντας τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ.Μανιτάκη: «Δεν μπορεί να έρχεται υπουργός με προτάσεις περικοπής δαπανών 100 εκατ. ευρώ, όταν μπορεί να εξοικονομήσει 2 - 3 δισ. ευρώ». Η ίδια πηγή συμπλήρωνε: «Πρόκειται για ομαδικό παιχνίδι στο οποίο όλοι οφείλουμε να συμβάλουμε. Είτε οι υπουργοί θα κόψουν μόνοι τους, είτε θα έρθει το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα να εφαρμόσουν τις περικοπές».

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών παρατηρούν ότι μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ «δεν βγαίνουν» αν δεν υπάρξουν νέες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι το «μαχαίρι» θα μπει βαθιά στο κόκκαλο των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς υπολογίζονται σε 3 δισ. ευρώ οι περικοπές.

Σήμερα, Τρίτη, θα υπάρξουν νέες επαφές είτε τηλεφωνικά, είτε διά ζώσης, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα και των υπουργών σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν περισσότεροι κωδικοί από τους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν περικοπές. Μετά τις επαφές με τους υπουργούς, θα συνεδριάσει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να καταρτιστεί η λίστα με το συνολικό ύψος των περικοπών, η οποία θα παρουσιστεί στον πρωθυπουργό στη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Στουρνάρα εντός της ημέρας.

Την Τετάρτη θα γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στην οποία θα αποφασιστεί εκτός των άλλων αν η Ελλάδα θα προτείνει στην τρόικα και το εναλλακτικό σενάριο περικοπών, δηλαδή τη λήψη μέτρων 7,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014 (αντί για 11,5 δισ. ευρώ) και την κατανομή των υπολοίπων 4 δισ. ευρώ στα επόμενα έτη εφόσον υπάρξει επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής.

Μεγάλο μαχαίρι θα μπεί στα κοινωνικά επιδόματα με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 3 δισ. ευρώ. Στο μικροσκόπιο θα μπουν συνολικά 89 επιδόματα και παροχές που εκτείνονται από τις συντάξεις γήρατος σε ανασφάλιστους που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ έως τις ειδικές παροχές του ΟΑΕΔ και τα κουπόνια για αγορά βιβλίων και ψυχαγωγία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.
Ο κωδικός «κοινωνικά επιδόματα» κρίνεται καθοριστικής σημασίας καθώς από αυτόν θα προκύψει παραπάνω από το ένα τέταρτο των σχεδιαζόμενων περικοπών δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ.
Επίσης, αν στο ποσό αυτό προστεθεί η σχεδιαζόμενη εξοικονόμηση από την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις, με επικρατέστερο το όριο των 2.400 ευρώ, με στόχο εξοικονόμηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ, τότε είναι προφανές γιατί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χαρακτηρίστηκε τη Δευτέρα «αρσιβαρίστας» στο περιθώριο των αλλεπάλληλων συσκέψεων του υπουργού Οικονομικών.
Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, εργάζεται σε έναν καμβά περικοπών που προβλέπει εξοικονόμηση δαπανών πάνω από 3% του ΑΕΠ ή περίπου 6,5 δισ. ευρώ στη βάση των προτάσεων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Σε αυτές έρχονται να προστεθούν παρεμβάσεις συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, που θα οδηγήσουν σε μείωση δαπανών της τάξεως του 1% του ΑΕΠ ή επιπλέον 2 δισ. ευρώ, αλλά και μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα το οποίο θα εισφέρει 1,5% του ΑΕΠ ή επιπλέον 3 δισ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: