Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

'ΚΑΜΠΑΝΕΣ' ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ



Ρεπορτάζ: Μαρία Βουργάνα (απο ΕΘΝΟΣ)

Ερχονται... οι «λογαριασμοί» του ΕΤΑΚ των ετών 2008 και 2009 σε 3 εκατομμύρια φορολογούμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ξεκίνησε ήδη να καταχωρίζει στο ηλεκτρονικό αρχείο του περιουσιολογίου όλες τις μεταβολές στα στοιχεία των ακινήτων που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9 που υπέβαλαν πέρυσι στην εφορία...


Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα αρχίσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων καταβολής του ΕΤΑΚ του 2009, ενώ παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε τις διαδικασίες είσπραξης του φόρου για το έτος 2008.
«Καμπάνες» σε ιδιοκτήτες ακινήτων

Το οικονομικό επιτελείο, που καίγεται... για ζεστό χρήμα, σπριντάρει για να προλάβει να εισπράξει φέτος 1,36 δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Στα ταμεία του Δημοσίου υπολογίζεται ότι θα μπουν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΚ του έτους 2008 και 2009, άλλα 180 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων και 680 εκατ. ευρώ από τη θέσπιση του νέου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιό του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δίνει εντολή σε όλες τις εφορίες να βγάλουν από τα συρτάρια τους και να εκκαθαρίσουν όλες τις τροποποιητικές δηλώσεις ΕΤΑΚ του 2008, που είχαν υποβάλει οι φορολογούμενοι από τον Νοέμβριο του 2008. Παρά τη μεγάλη καθυστέρηση, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν «ξεμπερδέψει» με το ΕΤΑΚ του 2008 και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες είσπραξης του φόρου του 2009 από 3 εκατ. φορολογούμενους, καθώς και της έκτακτης εισφοράς από τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.

Δύο χρόνια μετά την επιβολή του ΕΤΑΚ από την προηγούμενη κυβέρνηση, που ταλαιπώρησε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους και προκάλεσε απίστευτο αλαλούμ, μέχρι και σήμερα περισσότεροι από 30.000 φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει το τελικό εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ, ενώ πολλοί από αυτούς θα υποχρεωθούν να υποβάλουν ξανά το έντυπο Ε9 δηλώνοντας τα στοιχεία των ακινήτων που είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2008. Πρόκειται κυρίως για τους φορολογούμενους που ζήτησαν να γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου καθώς:

* Διαφωνούσαν με τα στοιχεία των ακινήτων που αναγράφονταν στο αρχικό εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΤΑΚ που είχαν λάβει.
* Αμφισβητούσαν τη φορολογητέα αξία των ακινήτων, που έχει προσδιορίσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.
* Αμφισβητούσαν τον τρόπο κατανομής του αφορολόγητου της κατοικίας για το έτος 2008 (π.χ. λόγω συνιδιοκτησίας).

Μέχρι 30 Απριλίου
Οι εφορίες θα πρέπει μέχρι τις 30 Απριλίου να έχουν στείλει για εκκαθάριση τις τροποποιητικές δηλώσεις ΕΤΑΚ του 2008 στη ΓΓΠΣ, ενώ όσες δεν θα αποσταλούν, θα πρέπει να έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τις 14 Μαΐου. Οι φορολογούμενοι για τους οποίους δεν θα εκδοθεί εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ μέχρι και τις 12 Απριλίου, υποχρεούνται να υποβάλουν στην Εφορία δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) έτους 2008 έως και την 15η Ιουνίου 2010, προκειμένου να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους της 1ης Ιανουαρίου του 2008, χωρίς την επιβολή προστίμων.

Χαμένοι - κερδισμένοι με τα νέα αφορολόγητα όρια
3 εκ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν το ΕΤΑΚ 2009

Το ΕΤΑΚ του έτους 2009 θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ όσοι από αυτούς έχουν ατομική ακίνητη περιουσία που η αξία της υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ, θα πληρώσουν και την έκτακτη εισφορά με συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% και φθάνουν μέχρι 0,9% για αξία ακινήτων άνω των 3.000.000 ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν και με τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος έρχεται να αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ που καταργείται.

Ωστόσο για πολλούς φορολογούμενους ο «λογαριασμός» του ΕΤΑΚ για το 2009 αναμένεται να είναι «φουσκωμένος». Αυτό θα συμβεί γιατί ο υπολογισμός του φόρου θα γίνει με διαφορετικά αφορολόγητα ποσά από αυτά που ίσχυαν το 2008.

Με τα αφορολόγητο όρια που θα ληφθούν υπόψη για το ΕΤΑΚ του 2009 πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που υπολόγιζαν ότι δεν θα πληρώσουν φόρο για την ακίνητη περιουσία τους, τελικά θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» του ΕΤΑΚ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οικογένειες και άγαμοι, οι οποίοι την τελευταία πενταετία απέκτησαν κύρια κατοικία σε «καλή» περιοχή της Αττικής ή των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τα 1.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Αντίθετα πολλοί μικροϊδιοκτήτες που έχουν πληρώσει ΕΤΑΚ για το 2008, θα διαπιστώσουν ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού του αφορολόγητου ορίου θα απαλλαγούν από τον φόρο του έτους 2009.

Ειδικότερα τον λογαριασμό του φόρου ακινήτων για το 2009 θα λάβουν:

* Οι άγαμοι που κατέχουν κατοικίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ.
* Οι έγγαμοι και οι οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά που έχουν στην κατοχή τους κατοικίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
* Οι έγγαμοι με τρία ή περισσότερα παιδιά που είναι ιδιοκτήτες κατοικιών συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 230.000 ευρώ.
* Ολοι οι φορολογούμενοι ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση που έχουν στην κατοχή τους:

- Οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης.
- Αποθήκη.
- Θέση στάθμευσης.
- Επαγγελματική στέγη.

Σημειώνεται ότι η αξία των βοηθητικών χώρων (υπογείου, αποθήκης, θέσης στάθμευσης, playroom κ.λπ.) της κατοικίας δεν συνυπολογίζεται στο αφορολόγητο όριο για τις κατοικίες.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: