Με ξεκάθαρες θέσεις αναφορικά με την κουβέντα που έχει ανοίξει περί την παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, θα διαβεί αύριο το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς. Τα όρια διεύρυνσης της κυβερνητικής ατζέντας αλλά και το χρονοδιάγραμμα του κυβερνητικού βίου, όπως θα το περιγράψει ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της ΝΔ, θα καθορίσουν επί της ουσίας και τη στάση Σαμαρά απέναντι στο ενδεχόμενο μετακίνησης του χρόνου των εκλογών για αργότερα.
Στην Συγγρού, ούτως ή άλλως αντιλαμβάνονται ότι εν πολλοίς, οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις προσδιορίζονται από τη ρευστή ευρωπαϊκή συγκυρία. Για την ώρα όμως, δεν αναγνωρίζουν ότι υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουν από την αρχική συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που τοποθετεί το χρόνο των εκλογών τον Φεβρουάριο- Μάρτιο.
Σε κάθε περίπτωση, το θεματολόγιο της συνάντησης θα το θέσει ο κ. Παπαδήμος και επ’ αυτού θα τοποθετηθεί ο κ. Σαμαράς. Θα πρέπει όμως να θεωρείται βέβαιο ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ θα αρνηθεί να συναινέσει στη λήψη μέτρων που οδηγούν σε περαιτέρω οριζόντιες περικοπές. Ειδικότερα δε εφ’ όσον αυτές έχουν να κάνουν με τις συντάξεις, αφ’ ης στιγμής η αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων στο προηγούμενο όριο των 700 ευρώ, είναι η μία από τις δύο δεσμεύσεις του Προέδρου της ΝΔ.
Είναι προφανές ότι η ΝΔ επιδικιώκει διά της στάσης αυτής να περιορίσει τις αρμοδιότητες της κυβέρνησης Παπαδήμου στα συμπεφωνημένα: Την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και την κύρωση της δανειακής σύμβασης. Ειδικά δε ως προς το τελευταίο, από την Συγγρού εκτιμάται ότι επιστρατεύεται ως όχημα, τόσο από εγχώρια όσο και ευρωπαϊκά πολιτικά κέντρα, ώστε να δρομολογηθούν επιπλέον μέτρα σε βάρος των πολιτών.
Αυτό όμως, στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, θα πρέπει όπως επαναλαμβάνουν από την πλευρά της ΝΔ, να αποτελέσει αρμοδιότητα μια λαϊκά νομιμοποιημένης κυβέρνησης και συνεπώς προϋποθέτει προηγουμένως την προσφυγή στην κάλπη.
Στην πραγματικότητα, στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά αντιλαμβάνονται την πρωτοβουλία Παπαδήμου να συναντηθεί με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και μάλιστα κατά μόνας, ως προσπάθεια ανάσχεσης από την πλευρά του Πρωθυπουργού, του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί με αφορμή κυρίως δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων που προέρχονται από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.
Ειδικά μάλιστα όταν οι αναφορές αυτές είναι επικριτικές για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου σχετικά με το πρώτο μνημόνιο, τη στιγμή που η βασικότερη διαχείριση της κυβέρνησης Παπαδήμου εστιάζεται στην υπογραφή του «Μνημονίου ΙΙ».
Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου