Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ...


Του Γιώργου Κορομηλά
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)


Υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα σημεία στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο σχετικά με τη φορολογία στην ακίνητη περιουσία, τα οποία θα πρέπει να διευκρινισθούν περαιτέρω. Με τις ερωτήσεις - απαντήσεις που ακολουθούν, θα επιχειρήσουμε να δώσουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις.
1 Πώς θα προσδιορισθεί η αξία των ακινήτων για τα φυσικά πρόσωπα;
Για να υπολογισθεί...
ο φόρος των ακινήτων λαμβάνεται υπόψη η αξία που έχουν τα ακίνητα ή τα εμπράγματα σε αυτά δικαιώματα, κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.
2 Πώς ορίζεται η αξία της επικαρπίας φυσικού προσώπου;
Η αξία της επικαρπίας όταν ο επικαρπωτής είναι φυσικό πρόσωπο, ορίζεται ως ποσοστό της αξίας της πλήρους κυριότητας ανάλογα με την ηλικία αυτού ως εξής: Στα 8/10 αν ο επικαρπωτής δεν έχει υπερβεί το 20ό έτος της ηλικίας του, στα 7/10 αν έχει υπερβεί το 20ό έτος, στα 6/10 αν έχει υπερβεί το 30ό έτος, στα 5/10 αν έχει υπερβεί το 40ό έτος, στα 4/10 αν έχει υπερβεί το 50ό έτος, στα 3/10 αν έχει υπερβεί το 60ό έτος, στα 2/10 αν έχει υπερβεί το 70ό έτος και στο 1/10 αν ο επικαρπωτής έχει υπερβεί το 80ό έτος της ηλικίας του.
3 Πώς ορίζεται η αξία της επικαρπίας νομικού προσώπου;
Στα 8/10 της αξίας της πλήρους κυριότητας.
4 Πώς ορίζεται η αξία της ψιλής κυριότητας;
Από την αξία της πλήρους κυριότητας αφαιρούμε την αξία της επικαρπίας. Προσοχή: Η οίκηση εξομοιώνεται με την επικαρπία. Στην περίπτωση αυτή αυτός που έχει την πλήρη κυριότητα του ακινήτου φορολογείται ως ψιλός κύριος.
5 Τα φυσικά πρόσωπα υποχρεούνται να υποβάλουν ιδιαίτερη δήλωση;
Οχι, τα φυσικά πρόσωπα υποχρεούνται μόνο να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) μόνο αν έχουν μεταβολές στην περιουσιακή ή την οικογενειακή τους κατάσταση. Ο υπολογισμός της αξίας και του φόρου θα γίνει από το υπουργείο Οικονομικών βάσει των δηλώσεων Ε9 που έχουν ήδη υποβληθεί ή θα υποβληθούν από όσους έχουν τυχόν μεταβολές, και σε κάθε φορολογούμενο θα σταλεί εκκαθαριστικό σημείωμα.
6 Με ποια κλίμακα θα φορολογηθεί η ακίνητη περιουσία των φυσικών προσώπων;
Φορολογείται χωριστά, και επί της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού προσώπου επιβάλλεται φόρος σύμφωνα με την κλίμακα που παρατίθεται.
7 Πώς θα καταβληθεί ο φόρος των φυσικών προσώπων;
- Για τα φυσικά πρόσωπα ο φόρος που αναλογεί καταβάλλεται σε τρεις ίσες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου και η καθεμία από τις επόμενες την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα, αντιστοίχως, από τη βεβαίωση του φόρου.
- Αν ο φόρος βεβαιώνεται τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του οικείου έτους, καταβάλλεται σε 2 ίσες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του τέλους και η δεύτερη την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τρίτου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου.
- Αν ο φόρος βεβαιώνεται τον μήνα Οκτώβριο του οικείου έτους και μετά, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου.
- Αν το συνολικό ποσό της οφειλής είναι μέχρι 250 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο, τούτο θα καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου.
8 Πώς θα προσδιορισθεί η αξία των ακινήτων για τα νομικά πρόσωπα;
Λαμβάνεται η αξία που προσδιορίζεται από τις διατάξεις των άρθρων 41 και 41α του Ν. 1249/1982 όπου εφαρμόζεται το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού, και με την παράγραφο 2 του άρθρου 3 του Α.Ν. 1521/1950 στις λοιπές περιπτώσεις.
9 Πότε υποβάλουν δηλώσεις τα νομικά πρόσωπα;
Από το έτος 2011 και για κάθε επόμενο, τα νομικά πρόσωπα υποχρεούνται να υποβάλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, με αρχή το ψηφίο 1 και ολοκλήρωση μέσα σε 11 εργάσιμες ημέρες. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης για το ψηφίο 1 ορίζεται η 15η Μαΐου του οικείου έτους. Ειδικά για το έτος 2010, τα νομικά πρόσωπα υποχρεούνται να υποβάλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, με αρχή το ψηφίο 1 και ολοκλήρωση μέσα σε 11 εργάσιμες ημέρες. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης για το ψηφίο 1 ορίζεται η 15η Ιουνίου 2010.
* Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών. (koromilas@taxad.gr)
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: