«Και τωρα τα...κεφάλια μέσα. Οποιος δεν το καταλάβει, θα χάσει το δικό του...» έλεγε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού περιγράφοντας "τι θα γίνει απο αύριο...". Στην ουσία ξεκινάει ένας "αγώνας δρόμου" ούτως ώστε το "διπλό μαξιλάρι ασφαλείας" που΄μας έδωσε η ΕΕ (και ο κ.Τρισέ) να γινει "τόξο και βέλος επίθεσης στην ανάπτυξη".
Μην ξεχνάμε οτι μετά το Πάσχα επιστρέφουν στην Αθήνα οι ελεγκτές της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για να κρίνουν την πορεία εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας. Για την κυβέρνηση με την αυριανή έναρξη της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, αρχίζει ο μαραθώνιος των άμεσων διαρθωτικών αλλαγών σε ολη τη δομή της κοινωνίας και του κράτους με πρώτο το ασφαλιστικό μας σύστημα που πλέον έδειξε οτι είναι πιο σάπιο και απο τα σαπιοκάραβα - και δεν θα μπορεί οχι συντάξεις να δίνει αλλά ούτε στοιχειώδη κάλυψη να παρέχει. Στην ατζέντα της κυβέρνησης για το επόμενο διαστήμα βρίσκεται -εκτός από τις αλλαγές στις συντάξεις- και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η ρύθμιση του οποίου επισπεύδεται τελικά για πριν από το καλοκαίρι. Στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις είναι και οι αλλαγές με το αποκαλούμενο σχέδιο «Καλλικράτης», ενώ σαν άμεση προτεραιότητα αξιολογείται και η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία.
Το επόμενο κρίσιμο τεστ για την ελληνικη οικονομια θα είναι η αξιολόγηση της απόδοσης των μέτρων στις 16 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Μέχρι τότε, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πείσει τους εταίρους και τις αγορές ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της για μείωση του ελλείματος και υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που τις έχει υποδείξει η Κομισιόν.
Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα, ακόμη κι αν υπάρξει εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δίνουν με συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο τύπο τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, επισημαίνει ότι ο μηχανισμός στήριξης που αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής προβλέπει μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ, «που σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται νέα μέτρα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, τονίζει στην Καθημερινή της Κυριακής αποκλείει νέες περικοπές, λέγοντας ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί έχουν την έγκριση των Βρυξελλών και επαρκούν για τη μείωση του ελλείμματος «περισσότερο και από 4%» που είναι ο στόχος για το 2010.
Κυριακή 28 Μαρτίου 2010
Και τώρα, αλλάζουν όλα "εντός των τειχών"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου